Kezdőoldal

 • Őszi finomság, a szőlő

  A szőlő sokak által kedvelt gyümölcs. Mazsola formájában is sok édességünk hozzávalója, túrós sütemények kihagyhatatlan kelléke. De tudjuk-e, honnan származik, milyen jótékony tulajdonságokkal rendelkezik? Sokaknak egyáltalán nem ajánlatos fogyasztaniuk, de miért is? Kezdetek… Meleg, mediterrán tájakról származik, de pontos helyéről nincs tudomásunk, csak feltételezni tudjuk, hogy a Földközi-tenger medencéjéből származik. Nemesítése a régmúlt időkre, az ókorba nyúlik vissza. ... Tovább »
 • Tények és tévhitek a pangasiusról

  Minden létező hírcsatornán egyre többet hallhatunk/olvashatunk a pangasiusról (magyar nevén: cápaharcsa) terjedő rémhírekről. Mivel ennek a halnak Magyarországra jutásáért én is felelős vagyok, úgy gondolom itt az idő, hogy tiszta vizet öntsek a pohárba. A botrány akkor indult Európában, amikor a német piacon a pangasius sikerét próbálta letörni két újságíró, akik készítettek egy dokumentumfilmet, teljesen elferdítve ... Tovább »
 • Újévi fogadalom: Idén lefogyok!

  Az újév kezdete a legtöbb embernél vízválasztó időpont. Éjfélkor megfogadunk valamit, hogy idén igenis jobban csináljuk, mint tavaly. Tavaly feladtad a diétát az első családi ebédnél? Netán kibírtad a wellness hétvégéig, ahol a svédasztal kísértett meg? Idén legyen másképp! Ne hagyd, hogy egy-két akadály kifogjon rajtad! A célod elérhető, ha nem adod fel útközben. Most ... Tovább »
 • Hogyan őrizzük meg szuper nyári alakunkat a borongósabb időkben is?

  Lassan itt az ősz, hidegebbek az éjszakák, és lassan a nappalok is. Egyre kevesebbet süt a nap. Rossz hír ez a napimádóknak, de rossz hír ez azoknak is, akik kemény munkával csodálatossá tették testüket a nyári bikiniszezonra. Milyen praktikákkal őrizhetjük meg álomszép testünk formáit a hidegebb napokon is? A borúsabb napokon a szervezet szerotonin szintje csökken, ... Tovább »
 • Takaríts

  Tavaszi nagy méregtelenítés Rügyeznek a fák, virágba borult az egész táj, jelezvén, hogy régen magunk mögött hagytuk a telet. Ilyenkor nem csak a lakást kell kitakarítani, hanem a tél folyamán igencsak megterhelt szervezetünket is jó, ha kitisztogatjuk. Itt az ideje, hogy méregteleníts! Hmm, finom eper, málna… Sajnos ezekről eddig csak álmodozhattunk. Szeptembertől áprilisig legtöbbünknek hanyagolnunk kell az ... Tovább »
 • Jód

  A jód egy pici anyag, ami megvéd minket a káros sugárzásoktól. A nemrég történt Japán atomerőmű-katasztrófa után Magyarországon is megrohamozták az emberek jódért a patikákat. Többen talán nincsenek is tisztában, hogy miért kell számunkra a jód, és mi lehet a jelentősége ennek a pici anyagnak egy atomkatasztrófa esetén. Tisztázzuk hát ezeket a kérdéseket, és ismerkedjünk meg ... Tovább »
 • Gesztenye? Imádom!

  A hidegben sétálok az utcán. Egyszer csak felém száll egy finom illat. Gesztenyeárus van a közelben. Kellemes érzés járja át a testem. Eszembe jut a meleg szoba, a közös gesztenyesütögetés, és máris jobban érzem magam. Ugye, sokan éreztük már így. A gesztenyeevés valahogy sosem magányos dolog. Összehozza a családot, a barátokat. A gesztenyét előszeretettel szoktam javasolni ... Tovább »
 • Cukorbeteg diéta

  A 2-es típusú cukorbetegség diétája A cukorbetegség összetett anyagcserezavar, melynek legszembetűnőbb jele a vércukorszint megemelkedése. Két alaptípusát és több altípusát ismerjük. Az 1-es típusú cukorbetegség elsősorban gyermek-, tini-, vagy fiatal felnőttkorban alakul ki. Kezelése inzulinnal történik. A 2-es típusú diabéteszt korábban időskori cukorbetegségnek hívták, de ma már számtalan tíz év körüli gyermek, fiatal áll a gondozásom ... Tovább »
 • Epediéta

  Az epe egy zöldes-sárgás folyadék, amit a máj termel, és ami az epehólyagban raktározódik. Több összetevője van, és ha ezeknek az összetevőknek az aránya megváltozik, akkor egészségügyi problémák jelentkezhetnek. Hogyan előzhetjük meg a problémát? Az epét a máj termeli, naponta körülbelül 600 ml-t. Az epehólyag az epe tárolására szolgál. Az epefolyadéknak két funkciója van: egyrészt segíti ... Tovább »
 • Szénhidrátok

  A 90-es években a zsírt átkozta mindenki, most elérkeztünk a „szénhidrát utálás” időszakába. De tényleg olyan károsak a szénhidrátok? Jót teszünk, ha teljesen megpróbáljuk kiiktatni? Minden szénhidrát bűnös? Miben találhatóak? Ilyen kérdésekre kaphat választ az, aki továbbolvassa a cikket. A szervezet számára három féle tápanyag biztosít energiát: a fehérje, a zsír és a szénhidrát. Ezeken kívül ... Tovább »