A bor, mint orvosság

Ősszel, amikor a felnőtt lakosság nagy része a borfesztiválok, szüretek hevében ég, jó alkalom, hogy egy picit többet is megtudjunk erről a régóta készített italról, minthogy aromás, finom, vagy melyik pincészet készítette. Nézzük meg egy kicsit részletesebben, hogy hogyan is szolgálhatja egészségünket ez a nedű.

A bor, főképp a vörösbor rengeteg hasznos, egészségre jótékony összetevőt tartalmaz. Gyógyhatású italként való fogyasztásakor vegyük figyelembe, hogy alkoholtartalma miatt az ajánlott napi adag nőknek 1 deci, a férfiaknak 2 deci.

Általános
A bor szőlőből, egyéb gyümölcsből vagy mézből készülő alkoholtartalmú ital. Mezopotámiából indult világhódító útjára. A bort szín alapján három csoportra oszthatjuk. Készül fehérbor, rozé vagy vörösbor. A rozé és a vörösbor is vörös színű szőlőből készül. Miután leszüretelik és kipréselik egy erős hashajtóhatású, alkoholmentes italt kapnak, ez a must.

Bizonyítékok

A Pécsi Tudományegyetemen kimutatták, hogy a vörösbor egyik alapanyaga (rezveratrol, amely a szőlő héjában található) a roncsolt szívizomrostokat is helyreállítja. Tehát szívinfarktus után javíthat a beteg állapotán a rendszeres, de kevés mennyiségű vörösborfogyasztás.

A rezveratrol nevű hatóanyagnak nem csak ezt köszönhetjük, hanem például azt is bebizonyították a Washington University St. Louis-i tagozatán egereken végzett kísérletekkel, hogy véd az öregedés vagy a cukorbetegség miatt fellépő látásvesztés ellen. Meggátolja, hogy a szemben vérrögök alakuljanak ki.

Ennek a csodás hatóanyagnak a mennyisége attól függ, hogy a bort mennyi ideig hagyták állni a héjon. Ilyenek a testes, száraz vörösborok. Válasszunk jó minőségű borokat, ne sajnáljuk a pénzt egy kis nedűre, hiszen így valószínűleg több kötegnyi orvosság árát spórolhatjuk meg, legalábbis a kutatások alapján erre következtethetünk.

Ezek alapján nem csoda, hogy a franciák között bebizonyították, hogy sokkal kevesebb a szívbetegség előfordulása, mint az amerikaiaknál, révén, hogy a franciák nagy borfogyasztó nemzet. Persze nem biztos, hogy csak ezen múlik a franciák egészsége, de azért feltételezhetjük, hogy egy kis köze talán mégiscsak van.

Mellesleg megemlíteném, hogy a fehérbor is tartalmaz rezveratrolt, csak sokkal kevesebb mennyiségben.

A Journal of Agriculture and Food Chemistry 2006. évi 54. számában leírt, állatokon végzett vizsgálatok szerint ez a hatóanyag 30%-kal növeli az agyba történő véráramlást, ezáltal csökkentve a szélütés kialakulásának kockázatát.

Aki valamiért nem ihat alkoholt, netán gyermeket vár, fogyassza szabadon a szőlőt. Abban is megtalálható a rezveratrol, ha nem is olyan nagy koncentrációban, mint a borban. A magokat se köpjük ki, próbáljuk elrágcsálni, mert sok hasznos tápanyag, olaj található benne.

Számos élőlényen végzett kutatás bebizonyította, hogy képes az élettartamot drámai módon megnöveli. Talán ez a titok, ha nem is örökké, de 120 évig akarunk élni? Megér egy próbát nem? Fogyasszunk rendszeresen, minőségi, alacsony cukortartalmú borokat, hozzájárulva ezzel az örök fiatalsághoz vezető út megtalálásához.

 

Kovács Judit
dietetikus