A gyümölcsök szerepe az egészségmegőrzésben

A tavasszal együtt elérkezik a gyümölcsszezon is. A szerencsésebbek a saját udvarukon álló gyümölcsfákról szedhetik le a finom gyümölcsöket, amelyek roskadásig tele várják, hogy a lelkes jelentkezők megszabadítsák őket a nehéz tehertől. A kevésbé szerencsések pedig a piacokon válogathat az eladók kínálatából.

A legtöbb ember szereti a gyümölcsöket és általában nagyobb barátságot ápol velük, mint a zöldségekkel, elsősorban azért, mert édesebbek. Az édes íz azonban nem jön csak úgy magától. A gyümölcsöknek jóval magasabb a cukortartalmuk, ezáltal a kalóriatartalmuk több is a zöldségekénél, ezért fogyni vágyók ne üljenek neki a normál étrendjük mellett még egy vödörnyi sárgabaracknak, de kis adagban tízóraira vagy uzsonnára remekül beépíthetőek.

Remélem, senkit nem ijesztettem el ezektől a vitamint, ásványianyagot, rostot és még sok más szervezetünknek nélkülözhetetlen, vagy hasznos anyagot tartalmazó finomságoktól. A gyümölcsök rengetegféle jótékony tulajdonsággal rendelkeznek. A következőkben néhány gyümölcs jótékony hatásaiból szeretnék egy kis ízelítőt adni.

Alma:
Magyarországon talán a legtöbbet fogyasztott gyümölcsfajta. Olcsó és ráadásul egész évben a rendelkezésünkre áll. Az elfoglalt embereknek sem kell lemondania erről a gyümölcsről, hiszen egy almát remekül lehet szállítani, ezáltal napközben kiváló egészséges táplálékot jelenthet az egész nap rohangáló embernek is. Kutatók megállapították, hogy akik megettek napi egy almát, azoknál 32%-kal csökkent a szívroham kockázata, mivel vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik. A gyümölcsök között a 2. legerősebb antioxidáns. Az almában kellő mennyiségű bór található, amelynek hiányában ízületgyulladás alakulhat ki. Csökkenti a koleszterin és a vérzsírok szintjét, immunerősítő, edzi a fogínyt, erősíti az erek falát és megköti a méreganyagokat (higany, ólom) a szervezetben. Sajnos az almákat sok esetben kezelik védő, tartósító anyagokkal, amelyek nehezen távolíthatók el a héjról. Ha olyan helyről, vagy olyan évszakban vásárolunk almát, amikor úgy gondoljuk, hogy tartósítaniuk kellett, akkor távolítsuk el a héjat is, megelőzve ezen anyagok bejutását a testünkbe.

Cseresznye:
A cseresznye idény gyümölcs, csak nyáron terem, ezért érdemes lefagyasztani belőle, hogy télen is rendelkezésünkre álljon egy jó gyümölcsleveshez például. Hatásai között szerepel, hogy 15%-kal csökkenti a húgysavszintet. Ez azoknak fontos, akik köszvényben szenvednek. Megtalálható benne egy quercetin nevezetű anyag, amely erős gyulladásgátló tulajdonsággal rendelkezik. Ezt az anyagot étrend-kiegészítőként szokták adni asztma és allergia esetén. Magas a csersav tartalma, amely laboratóriumi körülmények között a rákos sejteknél sejthalált okozott, de a normál sejtekre nem volt hatása. Emellett vírus és baktériumölő tulajdonsággal is rendelkezik. Perilil-alkohol tartalma megakadályozza a daganatok növekedését. Antocianin, ami a színét adja a gyümölcsnek, gyulladásgátló és fájdalomcsillapító.

Sárgabarack:
2 közepes sárgabarack 1,5 g rost tartalmaz, ezzel is hozzájárulva a napi ajánlott rostmennyiség elfogyasztásához. Étvágynövelő hatása miatt diétázóknak kevésbé javasolt. Az aszalt barack lazítja a székletet. Fiatalító tulajdonságai révén mindenki számára szimpatikus gyümölcs. Erősíti a nyálkahártyát, a bőrt, a hajat és a körmöt. Csökkenti az asztmás panaszokat; a sápadt, vérszegény embereknek nagyon ajánlott.

Görögdinnye:
Minden nyáron előszeretettel fogyasztjuk, de talán eddig nem is tudták, hogy Afrika trópusi tájairól származik. Sokan víz helyett szomjoltásra használják, ami nem jó, mert a vízzel ellentétben van cukortartalma és nagy mennyiségben izomgörcsöt is okozhat. Ez egy magas volumenű gyümölcs, ami azt jelenti, hogy a súlyához képest magas víz- és rosttartalommal rendelkezik, aminek következtében jól telít és ráadásul még alacsony a kalóriatartalma is.

Málna:
A gyümölcsök versenyében ez a gyümölcs az első helyezett. De miért is? 1 csésze málna mindössze 64 kcal-t tartalmaz, és ehhez 8 g rost társul, ami kimagaslóan magas. Ahogy a cseresznyének, neki is magas a csersav tartalma, amivel a rákos sejteknél sejthalál érhető el (e nélkül a rákos sejtek pusztulása nem következik be). Antocianin van benne, ami az ízületi gyulladáskor használt gyógyszerekkel azonos hatású, ellenben nincs mellékhatása. Magas A-vitamin tartalma következtében látásjavító hatással rendelkezik. Erősíti a szem ereit, és javítja a szem tápanyagellátását. Vérzéscsillapító és köptető.

Láthatjuk, hogy a gyümölcsök milyen sokoldalúan hasznosíthatóak és mennyi jótékony tulajdonsággal rendelkeznek. Próbáljuk meg minél változatosabban felhasználni őket, és minél több félét beépíteni a napi étkezéseinkbe. Lehetőleg a szezonális gyümölcsöket fogyasszuk, ezzel is megelőzve, hogy tartósító vegyszerek kerüljenek a szervezetünkbe.

Jó étvágyat kívánok hozzájuk mindenkinek!

 

Kovács Judit
dietetikus