A jódhiány lehetséges következményei

A jód egy olyan ásványi anyag, amely a szervezet normális működéséhez elengedhetetlenül fontos. Elsősorban a pajzsmirigyhormonok előállításához nélkülözhetetlen, de szerepet játszik az anyagcsere, a vérkeringés szabályozásában, és az idegrendszer működésében is.

Hiánya, illetve túlzott bevitele esetén is számolnunk kell egészségünket érintő következményekkel, esetleges egészségkárosodással.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) önálló kórképnek tekinti a jódhiány-betegséget, ebből is látszik, hogy fontos beszélni erről és tenni ellene. Mivel Magyarország legnagyobb része mérsékelten jódhiányos területnek minősül, érdemes a jódhiány következményeire, illetve a megelőzés lehetőségeire fektetni a hangsúlyt. A következőkben erről lesz szó.

A jódhiány leggyakrabban pajzsmirigy-megnagyobbodással jár. Kialakulásának hátterében egy kompenzáló mechanizmus áll: A pajzsmirigy-hormonok előállításához szükséges jód hiányát észlelve a szervezet automatikusan növeli a pajzsmirigysejtek számát, ezáltal a pajzsmirigy mérete növekedni fog, ez az úgynevezett golyva vagy diffúz strúma. Későbbi stádiumban az érintettek egy részénél a pajzsmirigy egyes területeinek göbösödése indul meg. Ez azért veszélyes, mert ilyenkor már kérdésessé válik az egyes kezelések hatékonysága. Végül a göbök olyan mértékben megnőhetnek, hogy azon már csak műtéti beavatkozással lehet segíteni.

A jódhiány nem csak a pajzsmirigy elváltozásain keresztül mutatkozhat meg. A fejlődésben lévő szervezetnél, idegrendszeri és fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki a jódhiány következményeként. Sőt, várandós anyáknál megnő a vetélés és a koraszülés kockázata is.

Szerencsére a jód nagyon egyszerűen pótolható, a káros következmények így elviekben megelőzhetőek. A legkézenfekvőbb és mindenki számára elérhető módszer a jódozott só használata. Ez általánosan, az egész lakosság körében ajánlható pótlási lehetőség, viszont semmiképp sem ajánlott a só mennyiségét túlzottan megnövelni az ételeinkben, hiszen a nátrium bevitelünk legtöbbször így is meghaladja az ajánlott értéket. A jódot élelmiszerekkel is pótolhatjuk, jelen van a tengeri halakban, kagylókban. Mindezek mellett koncentrált mennyiségben tartalmaz jódot a Jódaqua ásványvíz, illetve a barnaalga étrend-kiegészítő tabletta, melyek szintén természetes anyagok, gyógyszertárakban, bioboltokban lehet ezeket megtalálni.

Bizonyos esetekben szükség lehet a jód különféle tablettákkal történő pótlására is. Ez főként terhes és szoptató anyáknál, egyes pajzsmirigybetegségben szenvedőknél, illetve gyermekeknél jöhet szóba. (A jódpótlás szükségességéről, lehetőségeiről mindenképp konzultáljon orvosával!)

Érdemes tehát egy kis figyelmet fordítani a jódbevitelre, hogy a mi és gyermekeink egészségét minél tovább megőrizhessük.

 

Frányó Eszter
dietetikus

 

Források:
http://www.konzilium.hu/pajzsmirigy/konziluj/letolt/beteg.pdf
http://egeszsegsuli.ewk.hu/jod-potlasa