A kevés zsír gyengíti az immunrendszert

A zsír további hasznos funkciójára derült fény. A zsírsejtek (adipociták) a bőr első védekezési vonalának részét képezik, az általuk termelt, úgynevezett  antimikrobiális anyag baktériumokat, vírusokat, gombákat öl. A zsírraktárunk megvéd a baciktól! Jó hír, ugye?

A Kaliforniai Egyetem bőrgyógyászai felfedezték, hogy nem csak a fehérvérsejteknek van szerepe a szervezet védekezésében. A bőr zsírsejtjei, más néven adipocitái, mikroba ellenes anyag, úgynevezett cathelicidin molekula termelésébe kezdenek és így védik a bőrt a kórokozók ellen.

A Science nevű tudományos folyóiratban megjelent cikk szerzői egerek bőrét fertőzték meg baktériummal (Staphylococcus aureus), majd kimutatták, hogy a fertőzés helyén néhány órán belül megnő a zsírsejtek mérete és száma egyaránt, és az adipociták a kórokozó mikrobákat elpusztító anyag, a cathelicidin antimikrobiális peptid (CAMP) termelésébe kezdenek. Mint Richard Gallo elmondja, az antimikrobiális peptidek (AMP) a szervezet első védekezési vonalát képezik, már régen kialakultak az evolúció során, és a legtöbb élőlény felhasználja őket a kórokozók elleni védekezésben. Azonban az is kiderült, hogy az AMP-ok kétélű kardként működnek, különösen a CAMP: Ha túl kevés van belőlük, az emberek gyakran szenvednek fertőzésektől, ha túl sok van belőlük, autoimmun és egyéb gyulladásos betegségek alakulnak ki, pl. lupusz vagy pszoriázis.

A kutatás során bebizonyosodott tehát, hogy a szálkásított, zsírtalan test jobban ki van téve a fertőzéseknek, mint az, amelyiket kicsi zsír burkolja.

 

Frányó Eszter
dietetikus

Lektorálta: Kovács Judit, dietetikus

Forrás: Dr. Kazai Anita, A zsír dicsérete; http://www.medicalonline.hu/tudomany/cikk/a_zsir_dicserete

Kép forrása: flickr.com