A vitaminok csodálatos világa!

Köztudott, hogy a megfelelő vitamin bevitellel számos betegség kialakulását megelőzhetjük.

Szerencsére egyre többen ismerik azokat a jótékony tulajdonságokat, melyeket egy-egy vitaminnak tulajdonítunk. Nemcsak, hogy képesek megelőzni a betegségek java részét, de a legújabb kutatások már azt is igazolják, hogy a gyógyításban is nagy szerepük van.

Ismerkedjünk meg néhány közismert vitaminnal, egy kicsit közelebbről.

Zsírban oldódó vitaminok

Nagyon egyszerű megjegyezni, melyik a zsírban oldódó vitaminok, mivel nevüket összeolvasva a DEKA szót kapjuk. Tehát zsírban oldódik a D-, az E-, a K- és az A-vitamin.

De miért is fontos tudnunk azt, hogy melyik vitamin, miben oldódik? Egyrészt azért, mert egy hagyományos zöldségekből készült salátából, a benne lévő zsírban oldódó vitaminok csak akkor fognak tudni felszívódni, ha együtt fogyasztjuk valamilyen zsiradékkal. Nem hiába szokták a salátákat olívaolajjal meglocsolni! Sajnos erről sokan megfeledkeznek. Aki fogyókúrázik, félelemmel tekint mindenfajta apró zsiradékra, pedig nem kellene, hiszen a rajtunk lerakódott zsírpárnáknak nem csak hőszabályozó, hanem védelmi szerepe van. Ezek mellett pedig ellátja a zsírban oldódó vitaminok raktározási feladatát is.
Persze most nem az elhízást pártolom, hanem az egészséges testet, kinézetet.

Szerencse, hogy a zsírban oldódó vitaminokat képesek vagyunk tárolni, így ha valamelyik nap túl keveset viszünk be a táplálékainkból, akkor ebből a raktárból pótoljuk a hiányzó mennyiséget.

Vízben oldódó vitaminok

Őket minden nap be kell juttatnunk a szervezetünkbe, különben a hiányállapotok nagyon gyorsan kialakulnak, mivel nem tudjuk őket tárolni, tartalékolni. A legfontosabb vízben oldódó vitamin talán a c-vitamin. Róla nemrégen, egy előző cikkben, olvashattak bővebben is.
A vitaminokból szerencsére nem kell hatalmas mennyiségeket bejuttatnunk a szervezetünkbe, elég egy nagyon pici mennyiség (pl.: milligrammnyi), hogy az egész testünknek elegendő legyen egész napra. Sajnos a mai táplálkozási szokásokkal a legtöbb ember még ezt a kis mennyiséget sem tudja bejuttatni. A gyors éttermek ételei, a túlfőzött főzelékek, a finomított, tartósított élelmiszerek már nem igazán tartalmaznak vitaminokat.

Pótlásukhoz nem kell rögtön a vitaminos dobozokhoz nyúlni, hanem élhetünk a természet adta lehetőségekkel. Rengeteg természetes vitamin és ásványianyag található például a csírákban. Ma már szinte mindenhol kapható, de mi is könnyedén termeszthetünk. Szinte az összes növény csírája ehető, ráadásul mindenki megtalálhatja azt, amelyik a legjobban ízlik neki. Tölthetjük szendvicsekbe, keverhetjük salátákba, vagy kefirbe, joghurtba, de magában is nagyon finomak tudnak lenni. Megtalálható bennük a kifejlett növény teljes jótékony arzenálja. Persze ilyenkor télen sokkal nehezebb a vitaminokat természetes úton magunkhoz venni, ilyenkor tanácsos vitaminkészítményekkel pótolni őket.

De mire is jók a vitaminok? Nézzünk meg néhány példát!
Az A-vitamin Segíti az immunrendszer normális működését és hozzájárul a bőr, a szem és a nyálkahártya egészségéhez.
A B-vitaminok energiát szolgáltatnak sejtjeinknek, irányítják a fehérje- és a zsíranyagcserét. A B- vitaminok csoportja rengeteg vitamint foglal magába. Mindegyiknek más és más a hatásköre, de hiányuk nagyon hamar jelentkezik különböző testi tünetekben.
A D-vitaminnak fontos szerepe van a csontok és a fogak erősségének kialakulásában és megőrzésében.

Szinte felsorolhatatlan azon okok, hogy miért is jók a vitaminok. A testünk minden folyamatában, minden sejtünk életében szerepet játszanak. Ezért nagyon fontos, hogy jobban megismerjük jótékony hatásaikat és odafigyeljünk rendszeres bevitelükre.

 

Kovács Judit
dietetikus

Az eredeti cikk az alábbi linken elérhető:
http://www.beresalexandra.hu/hirek/a_vitaminok_csodalatos_vilaga