Anti-kedvencek

Kelbimbó, cukkini, spenót… Nem a legnépszerűbb zöldségek a gyerekek körében. De a felnőttek többsége se rajong értük. A cikkben megismerhetnek pár olyan receptet, amit egyszerű elkészíteni, ráadásul így, lehet megszeretik egyik-másikat, vagy mindhármat? 🙂

Ha mi nem szeretünk egyes dolgokat, próbáljuk több helyen, másféle formákban megkóstolni. Lehet, hogy valahol nem finoman készítették, és ez a negatív élmény késztetett bennünket arra, hogy száműzzük étrendünkből. Próbáljuk ki máshol is, hátha másképpen elkészítve mégis működik. Én így szerettem meg a karfiol, a brokkolit, a cukkinit és a kelbimbót is. Remélem, sokan megpróbálkoznak, és megszeretik ezeket a zöldségeket!

Néhány érv, miért szeressük a kelbimbót, a cukkinit és a spenótot:

  • kelbimbó a káposztafélék családjába tartozik, közeli rokona a karfiol, és a karalábé. Kínából származik, de már a 13. század környékén megjelent Európában. Számos vitamin és ásványianyag gazdag forrása. Ilyen a C-, B1-, B2-, B6-, A-, E-és K-vitamin, a vas, mangán, foszfor, magnézium, folsav és a kálium. Várandós anyukáknak kifejezetten ajánlott magas folsav és kalcium tartalma miatt. Magas a rosttartalma, megelőzi a székrekedés kialakulását.
  • spenót őshazája Perzsia. Magas antioxidáns tartalma révén védi szervezetünket a káros hatásoktól. Szelénben, magnéziumban és krómban is gazdag. Lutein és xeaszantin tartalma védi a szemet.
  • cukkini a tökfélékhez tartozik. Őshazája Mexikó és Guatemala. 95%-a víz, amelyben oldva számos vitamin és ásványianyag található. Ilyen a folsav, kalcium, kálium, és B-vitaminok.

És végül, ráadásként néhány recept. Igyekeztem nem szokásos elkészítési módokat összegyűjteni, így azok számára is izgalmas lehet az elkészítésük, akik rajonganak eme zöldségekért.

Cukkini leves

A cukkiniből ritkán készítenek leves. Nem ez a legelterjedtebb készítési módja, inkább grillezve, vagy rántva fogyasztjuk leggyakrabban.

Hozzávalók (4 főre):
0,5 kg cukkini,
4 ek. olívaolaj,
2 gerezd fokhagyma,
1 fej vöröshagyma,
6 dl csirkehúsleves,
só, bors (fehér),
1 csokor petrezselyem,
2 teáskanál citromlé

Elkészítés:
A cukkinit mossuk meg, majd vágjuk vékony szeletekre. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk minél vékonyabb karikákra. A fokhagymát nyomón átnyomjuk. Egy lábasban felmelegítjük az olívaolajat, majd beletesszük a cukkini szeleteket, a vöröshagymát és a fokhagymát, amiket 2-3 percig pirítunk. Majd kevés vízzel felöntjük és 10-15 percen keresztül pároljuk. Felöntjük a húslével, majd a finomra vágott petrezselyemzöldet is a leveshez adjuk. Ízesítjük sóval, borssal. Ha a leves felforrt, még főzzük 15 percig. Amikor kész, hagyjuk kihűlni. Ha teljesen kihűlt, belekeverjük a citromlevet, és az egészet összeturmixoljuk. Melegen tálaljuk. Még finomabb, ha nyáron egy kis friss mentát is csempészünk bele.

Ánizskapros-cukkinis falatok

Egy receptet terveztem mindegyik zöldséghez, de ez annyira jó, hogy a cukkini leves mellett muszáj még ezt is leírjam.

Hozzávalók (6 főre):
2/3 bögre zabpehelyliszt,
1 tojás,
1 ek. olíva olaj,
75 ml hideg víz,
egy csipet só és fekete bors,
250 g ánizskapor,
250 g cukkini,
1 ek. mentalevél felaprítva,
1-2 ek. olaj a sütéshez,
natúr joghurt+1 gerezd fokhagyma az öntethez

Elkészítés:
A lisztet, a tojás sárgáját, az olívaolajat, és a vizet összekeverjük. A kapott tésztát sózzuk, borsozzuk, majd 30 percig hűvös helyen pihentetjük. Reszeljük le az ánizskaprot, és a cukkinit. A mentával együtt keverjük hozzá a tésztához. A tojás fehérjéjét verjük habbá, és gyengéden keverjük hozzá a tésztához. A cukkinis tésztát kevés olajjal kikent teflon serpenyőben kisütjük úgy, hogy kanállal lapos korongokat formálunk belőle. Átnyomott fokhagymát keverj össze egy doboz natúr joghurttal és ezt kínáld hozzá. Rendkívül finom, és remek vendégváró falatka, vagy akár köret.

Spenótos rántotta

Hozzávalók (2 főre):
20-30 dkg hagyományos spenótfőzelék,
4 tojás,
20 dkg reszelt sovány sajt,
só, bors,
1 ek. olaj.

Elkészítés:
A felvert, fűszerezett tojásokat olajjal kikent teflonserpenyőbe öntjük. Amikor az egyik fele megsült, rászórjuk a reszelt sajtot. A sajt tetejére halmozzuk a spenótfőzeléket, majd kettéhajtjuk.

Kelbimbós csirkemell

Hozzávalók (4 főre):
30 dkg kelbimbó,
4 csirkemell filé,
3 dl zsírszegény tejszín (10%-os),
2 dl száraz fehérbor,
1 csokor újhagyma,
só, bors, olívaolaj, kakukkfű

Elkészítés:
A hagymákat karikákra vágjuk, és kevés olajon megfonnyasztjuk. A csirkemelleket megsózzuk, majd a hagymákra helyezzük. Fűszerezzük be, majd öntsük fel fehérborral és pároljuk fél órát. Adjuk hozzá a megtisztított kelbimbót, majd öntsük rá a tejszínt. Pároljuk teljesen puhára. Egyszerű, és finom!

 

Kovács Judit
dietetikus