Cikkek

 • A gyümölcsök szerepe az egészségmegőrzésben

  A tavasszal együtt elérkezik a gyümölcsszezon is. A szerencsésebbek a saját udvarukon álló gyümölcsfákról szedhetik le a finom gyümölcsöket, amelyek roskadásig tele várják, hogy a lelkes jelentkezők megszabadítsák őket a nehéz tehertől. A kevésbé szerencsések pedig a piacokon válogathat az eladók kínálatából. A legtöbb ember szereti a gyümölcsöket és általában nagyobb barátságot ápol velük, mint a ... Tovább »
 • Glutén, az esküdt ellenség?

  Manapság egyre nagyobb teret hódít az egészséges életmód. Egy fajta trenddé vált az egészséges táplálkozás és a testedzés. Ezzel párhuzamosan a médiában mindig felbukkan egy-egy új „csodamódszer”, „varázsszer”, „fogyitabletta”, ami azt sugallja, hogy az ember kényelmesen hátradőlhet, nem kell erőfeszítést tennie egészsége érdekében. A különböző készítmények rövid idő alatt, látványos változást, fogyást ígérnek. Épp ezért sokszor nehéz eligazodni ... Tovább »
 • Nőideálok

  Manapság, ha valakin „van mit fogni”, arra kárhoztatott, hogy fogyókúrákkal sanyargassa testét, pedig, ha például 50 évvel ezelőtt élt volna, akkor lehet, hogy ő lett volna az irigyelt díva. Hogyan változtak a nőideálok az elmúlt évtizedek alatt? Egészségünk szempontjából milyen testösszetételre lenne szükségünk? “Míg a XX. század elején a töltött galambokért rajongott a világ, a húszas években már a lapos mellűek jöttek ... Tovább »
 • A köszvény világa

  Idősek betegsége, legyintünk, de sajnos, ez koránt sem így van, bár tény, hogy elsősorban az idősebb korosztályban gyakori. De mi is ez a sokat hallott betegség? Ismerjük a szót, de tudjuk, mit takar? A köszvény a purin anyagcsere zavara. A purin nem más, mint a húgysav. A szervezet saját sejtmagjaiban, részben a táplálékkal felvett sejtmagokban lévő ... Tovább »
 • A jódhiány lehetséges következményei

  A jód egy olyan ásványi anyag, amely a szervezet normális működéséhez elengedhetetlenül fontos. Elsősorban a pajzsmirigyhormonok előállításához nélkülözhetetlen, de szerepet játszik az anyagcsere, a vérkeringés szabályozásában, és az idegrendszer működésében is. Hiánya, illetve túlzott bevitele esetén is számolnunk kell egészségünket érintő következményekkel, esetleges egészségkárosodással. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) önálló kórképnek tekinti a jódhiány-betegséget, ebből is látszik, ... Tovább »
 • Még 1 hónap a strandnyitásig!

  Tudom, az időn egyelőre nem érződik, de elvileg 1 hónap múlva már nyitnak a strandok. És miért fontos ez? Mert strandra nem mehetünk télikabátba – ha sokan ezt is szeretnék-, ott meg kell mutatnunk a télen elrejtett bájainkat, legyen az bármilyen. Aki esetleg nem igazán elégedett az alakjával, még mindig sokat elérhet 1 hónap alatt, ne csüggedjünk. Tessék felkelni ... Tovább »
 • Télen-nyáron retek

  A reteknek számos fajtáját ismerhetjük, mégis talán a legkedveltebb a kicsi, piros színű hónapos retek. Mindegyik évszakban kapható valamelyik fajtája. Ez a zöldség az első, mely friss mivoltából adódóan megörvendeztet minket a hosszú téli hónapok, és a külföldi zöldségek után. Már ezért is imádjuk, de ezen kívül még számos okunk van rá! A retek Kelet-Ázsiából származik. ... Tovább »
 • Eper minden mennyiségben

  Mi, gyümölcskedvelők minden évben nagyon várjuk az eperszezont. Az eper nem csupán gyümölcs, már önmagában desszertként is fogyaszthatjuk. Ha igazán érett, édességével pótolni képes még a legjobb csokit is. Összefoglalva, imádjuk, ezért készültem néhány recepttel, és pár információval az eperről. (A recepteket megtaláljátok a ‘RECEPTEK’ menüpont alatt.) Bár a címben az eper korlátlan fogyasztására utalok, azért ... Tovább »
 • Mindent a cukorbetegségről

  A cukorbetegség a világban, és itt Magyarországon is rengeteg embert érint. Sokan nem is tudnak róla, mert esetlegesen nem vizsgáltatják ki magukat. Most azoknak szeretnék segíteni, akik szeretnének tenni az egészségükért, szeretnék normalizálni, vagy normál szinten tartani a vércukor szintjüket. A cukorbetegség (diabetes mellitus) oka, hogy a szervezet nem vagy csak csökkent mértékben termel inzulint, ennek ... Tovább »
 • Az édesburgonya

  Az édesburgonya egyre népszerűbb hazánkban is. Számos receptben találkozhatunk vele. Felhasználhatósága nagyon sokszínű, hiszen rendkívül szép színnel, és sütőtökhöz hasonló ízzel rendelkezik, amiért a gyerekek is imádják. Az édesburgonya vagy batáta, latinul lpomoea batatas, a szulákfélék családjába tartozó növény. Nevét a burgonyához hasonló gumóiról kapta. A fejlődő országokban fontos táplálék, de egyre gyakrabban találkozhatunk vele a ... Tovább »