Cikkek

 • Mindennapi folyadékunk

  Szerencsére a Föld ama szegletén élünk, ahol nem ütközne akadályba az ajánlott folyadékbevitel elfogyasztása, sokan mégsem tesznek ennek eleget. Miért probléma ez, milyen praktikák léteznek, hogy több folyadék elfogyasztására bírjuk magunkat. A címet elolvasva, érthető, hogy mindenkiben felmerül a kérdés, hogy mégis mennyi az elég? A sportolás, az életmód, az életkor, az egészségi állapot mind ... Tovább »
 • Micimackó kedvence, a méz

  A méz télen előkerül a szekrényből, és amikor megfázunk, vagy csak lazítani akarunk, szívesen fogyasztjuk vele a teánkat vagy ízesítjük vele süteményeinket. Köztudomású, hogy egészséges és, hogy a méhek készítik, de mégis hogyan hat, hogyan készül? Erre keressük most a válaszokat! A mézet minden korosztály imádja, nem hiába. A közös teázás, vagy a téli hidegben egy jó ... Tovább »
 • Sütőtök, és ami benne van

  Pár napja volt Halloween, amikor is a nyugatabbra fekvő országokból (elsősorban Amerikából) átvett hagyományok alapján, ma már Magyarországon is sokan készítenek tökből faragott töklámpásokat, amikkel az emberek az ablakaikat, kertjüket díszítik. Ismerjük el, tényleg nagyon jópofák, ahogy néznek felénk, bennük egy világító gyertyával. De nemcsak a töklámpások idejét éljük, hanem a sütőtök evés szezonját is. ... Tovább »
 • A bor, mint orvosság

  Ősszel, amikor a felnőtt lakosság nagy része a borfesztiválok, szüretek hevében ég, jó alkalom, hogy egy picit többet is megtudjunk erről a régóta készített italról, minthogy aromás, finom, vagy melyik pincészet készítette. Nézzük meg egy kicsit részletesebben, hogy hogyan is szolgálhatja egészségünket ez a nedű. A bor, főképp a vörösbor rengeteg hasznos, egészségre jótékony összetevőt tartalmaz. ... Tovább »
 • Őszi finomság, a szőlő

  A szőlő sokak által kedvelt gyümölcs. Mazsola formájában is sok édességünk hozzávalója, túrós sütemények kihagyhatatlan kelléke. De tudjuk-e, honnan származik, milyen jótékony tulajdonságokkal rendelkezik? Sokaknak egyáltalán nem ajánlatos fogyasztaniuk, de miért is? Kezdetek… Meleg, mediterrán tájakról származik, de pontos helyéről nincs tudomásunk, csak feltételezni tudjuk, hogy a Földközi-tenger medencéjéből származik. Nemesítése a régmúlt időkre, az ókorba nyúlik vissza. ... Tovább »
 • Tények és tévhitek a pangasiusról

  Minden létező hírcsatornán egyre többet hallhatunk/olvashatunk a pangasiusról (magyar nevén: cápaharcsa) terjedő rémhírekről. Mivel ennek a halnak Magyarországra jutásáért én is felelős vagyok, úgy gondolom itt az idő, hogy tiszta vizet öntsek a pohárba. A botrány akkor indult Európában, amikor a német piacon a pangasius sikerét próbálta letörni két újságíró, akik készítettek egy dokumentumfilmet, teljesen elferdítve ... Tovább »
 • Újévi fogadalom: Idén lefogyok!

  Az újév kezdete a legtöbb embernél vízválasztó időpont. Éjfélkor megfogadunk valamit, hogy idén igenis jobban csináljuk, mint tavaly. Tavaly feladtad a diétát az első családi ebédnél? Netán kibírtad a wellness hétvégéig, ahol a svédasztal kísértett meg? Idén legyen másképp! Ne hagyd, hogy egy-két akadály kifogjon rajtad! A célod elérhető, ha nem adod fel útközben. Most ... Tovább »
 • Hogyan őrizzük meg szuper nyári alakunkat a borongósabb időkben is?

  Lassan itt az ősz, hidegebbek az éjszakák, és lassan a nappalok is. Egyre kevesebbet süt a nap. Rossz hír ez a napimádóknak, de rossz hír ez azoknak is, akik kemény munkával csodálatossá tették testüket a nyári bikiniszezonra. Milyen praktikákkal őrizhetjük meg álomszép testünk formáit a hidegebb napokon is? A borúsabb napokon a szervezet szerotonin szintje csökken, ... Tovább »
 • Takaríts

  Tavaszi nagy méregtelenítés Rügyeznek a fák, virágba borult az egész táj, jelezvén, hogy régen magunk mögött hagytuk a telet. Ilyenkor nem csak a lakást kell kitakarítani, hanem a tél folyamán igencsak megterhelt szervezetünket is jó, ha kitisztogatjuk. Itt az ideje, hogy méregteleníts! Hmm, finom eper, málna… Sajnos ezekről eddig csak álmodozhattunk. Szeptembertől áprilisig legtöbbünknek hanyagolnunk kell az ... Tovább »
 • Jód

  A jód egy pici anyag, ami megvéd minket a káros sugárzásoktól. A nemrég történt Japán atomerőmű-katasztrófa után Magyarországon is megrohamozták az emberek jódért a patikákat. Többen talán nincsenek is tisztában, hogy miért kell számunkra a jód, és mi lehet a jelentősége ennek a pici anyagnak egy atomkatasztrófa esetén. Tisztázzuk hát ezeket a kérdéseket, és ismerkedjünk meg ... Tovább »