Cikkek

 • Gesztenye? Imádom!

  A hidegben sétálok az utcán. Egyszer csak felém száll egy finom illat. Gesztenyeárus van a közelben. Kellemes érzés járja át a testem. Eszembe jut a meleg szoba, a közös gesztenyesütögetés, és máris jobban érzem magam. Ugye, sokan éreztük már így. A gesztenyeevés valahogy sosem magányos dolog. Összehozza a családot, a barátokat. A gesztenyét előszeretettel szoktam javasolni ... Tovább »
 • Cukorbeteg diéta

  A 2-es típusú cukorbetegség diétája A cukorbetegség összetett anyagcserezavar, melynek legszembetűnőbb jele a vércukorszint megemelkedése. Két alaptípusát és több altípusát ismerjük. Az 1-es típusú cukorbetegség elsősorban gyermek-, tini-, vagy fiatal felnőttkorban alakul ki. Kezelése inzulinnal történik. A 2-es típusú diabéteszt korábban időskori cukorbetegségnek hívták, de ma már számtalan tíz év körüli gyermek, fiatal áll a gondozásom ... Tovább »
 • Epediéta

  Az epe egy zöldes-sárgás folyadék, amit a máj termel, és ami az epehólyagban raktározódik. Több összetevője van, és ha ezeknek az összetevőknek az aránya megváltozik, akkor egészségügyi problémák jelentkezhetnek. Hogyan előzhetjük meg a problémát? Az epét a máj termeli, naponta körülbelül 600 ml-t. Az epehólyag az epe tárolására szolgál. Az epefolyadéknak két funkciója van: egyrészt segíti ... Tovább »
 • Szénhidrátok

  A 90-es években a zsírt átkozta mindenki, most elérkeztünk a „szénhidrát utálás” időszakába. De tényleg olyan károsak a szénhidrátok? Jót teszünk, ha teljesen megpróbáljuk kiiktatni? Minden szénhidrát bűnös? Miben találhatóak? Ilyen kérdésekre kaphat választ az, aki továbbolvassa a cikket. A szervezet számára három féle tápanyag biztosít energiát: a fehérje, a zsír és a szénhidrát. Ezeken kívül ... Tovább »
 • Az ananászban rejlik a fogyás titka?

  Még most is tartja magát a nézet, hogy ha ananászt is beleveszünk a napi étrendünkbe, akkor könnyebben lefogyunk? Mi az igazság ebből? Erre keresem a választ a cikk további részében, és megmutatom, hogy még miért szeressük oly nagyon ezt az idénygyümölcsöt. Az ananász egész évben kapható a boltokban, de idényét a téli időszakban éli. Én nagyon ... Tovább »
 • Mindent a böjtről

  A böjt szó ez esetben nem léböjtöt vagy pár napos önmegtartóztatást jelent, hanem a negyven napos nagyböjtre utal, mely a keresztyének között a húsvét előtti időszakban a Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére való felkészülésre, megtisztulásra szolgál. Miért alakult ki ez a szokás? Van az egészségünkre gyakorolt jó vagy rossz hatása? Mit lehet, nem lehet ilyenkor? Ezekre a ... Tovább »
 • Ízesíts joghurtot házilag!

  A joghurtot a legtöbben szeretjük. Jól tesszük, mert nagyon egészséges, viszont az ízesített változatokban, a megfelelő ízélmény elérése érdekében a cégek számos mesterséget-anyagot adnak a termékekhez. Hogy ezt kikerüljük, vehetünk natúr termékeket, viszont ezt nem mindenki szereti. Főleg a gyerekek fogadják el nehezen a natúr változatot. A cikkben ízesítési ötleteket, tippeket olvashatnak, amik a pacienseim ... Tovább »
 • 10 tipp a másnaposság leküzdésére

  Szilveszter este kevesen állnak meg egy pohárka pezsgőnél. És a túlzott alkoholfogyasztásnak bizony másnap meg is lesz a következménye: fejfájás, fáradtság, hányinger. Hogyan előzhető meg, vagy ha már megvan a baj, hogyan szabadulhatunk meg tőle minél hamarabb? A cikkben néhány ötletet, néhány alapanyagot olvashatnak a másnaposság kezelésére. A nagy mennyiségű alkohol káros a szervezet számára. Egyrészt ... Tovább »
 • Példaértékű gasztronómia Miskolcon- Dűlő

  Ha Miskolcra gondolunk, akkor nem feltétlenül a finom ételek, kiváló alapanyagok jutnak eszünkbe. Ezt szeretné megváltoztatni a 2014 őszén nyitott új hely, a Dűlő étterem, ami méltán felveszi a versenyt Magyarország top éttermeivel. Hogy honnan tudom? Mert jártam ott. És nem csak vendégként, hanem voltam olyan szerencsés, és szakácsképzésem gyakorlati idejét is itt teljesíthettem. Azóta mindenkinek ... Tovább »