Cseresznye, meggy

A cseresznyét és a meggyet mindannyian szeretjük. Legalábbis kevés kivétellel, így a legközkedveltebb gyümölcsök közé tartoznak, ezért gondoltam, hogy írok róluk. Sajnos, szezonjuk rövid ideig tart, ezért érdemes kihasználni, és fogyasztani, amíg lehet.

A cseresznyével, és meggyel csak egy baj van: nehéz abbahagyni az evést. De nem lehetetlen! Sajnos magas cukortartalmuk miatt nem ajánlatos „lelegelni” az egész fát. Főleg azoknak, akik cukorproblémával küzdenek. Persze azért ez nem azt jelenti, hogy ne együk. Rendkívül egészséges gyümölcsökről van szó. Persze az, hogy egészséges, a gyümölcsökről általában elmondható, de mindegyiknek van valamilyen terület, amire különösen hatékonyak. Nézzük, a meggy és cseresznye mire jó?

Cseresznye:

A cseresznye szezon hamarosan elkezdődik. Érdemes lefagyasztani belőle, hogy télen is rendelkezésünkre álljon egy jó gyümölcsleveshez például.Hatásai között szerepel, hogy 15%-kal csökkenti a húgysavszintet. Ez azoknak fontos, akik köszvényben szenvednek. Ezt kísérletekkel is igazolták. A köszvényesek diétájában is az ajánlott ételek között találjuk.

A cseresznye 100 grammjában 60 kcal van, ami közepesnek tekinthető a gyümölcsök között. Szénhidráttartalma viszont magasabb az átlagnál, úgyhogy cukorbetegek csak kisebb mennyiségben fogyasszák. (100 grammban 14 g szénhidrát)

Megtalálható benne egy quercetin nevezetű anyag, amely erős gyulladás gátló tulajdonsággal rendelkezik. Ezt az anyagot étrend-kiegészítőként szokták adni asztma és allergia esetén. Ezen betegségekben szenvedőknek jót tehet a rendszeres cseresznyefogyasztás. Magas a csersav tartalma, amely laboratóriumi körülmények között a rákos sejteknél sejthalált okozott, de a normál sejtekre nem volt hatása. Emellett vírus és baktériumölő tulajdonsággal is rendelkezik. Perilil-alkohol tartalma megakadályozza a daganatok növekedését. Az antocianin, ami a színét adja a gyümölcsnek, gyulladásgátló és fájdalomcsillapító.

Meggy

Szeretjük, mert C-, és A-vitaminban gazdag, savanykás íze miatt pedig frissítő hatású is. A meggyet a görögök már több ezer éve ismerik, de az ókori rómaiak és perzsák is kedvelték. Eurázsiából származik. Már a honfoglaló magyarok is fogyasztották, ezt bizonyítja, hogy a meggy az egyetlen finnugor eredetű gyümölcs szavunk, a többi gyümölcsünk a bolgár, szláv és török nyelvekből kölcsönzött.

100 gr meggy energiatartalma 213 kJ/51 Kcal. 11 g szénhidrát. C-vitamin-tartalma 12 mg/100 gramm. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Emésztést segítő hatását nagy mennyiség nyers fogyasztása esetén tapasztalhatjuk. Vízhajtó, serkenti a veseműködést.

 

Kovács Judit
dietetikus