Cukormérő okos kontaktlencse, a Google forradalmi fejlesztése

Hihetetlen készülék fejlesztésén dolgozik a Google X kutatólaboratóriuma. Olyan vércukormérő kontaktlencsét készítettek el, amely a könny vércukorszintjét képes megmérni, minden egyes másodpercben.

A szerkezethez tartozik egy parányi, csillámszemcse méretű cukorérzékelő, illetve egy vezeték nélküli jeladó chip, amelyek a lencse két rétege közé vannak elhelyezve. A lencse, és a benne lévő tartozékok a látást nem akadályozzák, így gyakorlatilag észrevétlenül történik a vércukorszint kontrollja. A jeladó chip segítségével a mért adatok egy hozzá kapcsolódó telefonalkalmazásra érkeznek.

A diabetesben szenvedő betegek életét nagyban megkönnyítheti majd a készülék alkalmazása, hiszen a lencse lehetővé teszi, hogy a jövőben nem kell majd akár tízszer is megszúrniuk magukat ahhoz, hogy vércukorszintjüket ellenőrizhessék a nap folyamán.

A valaha készült legkisebb glükózérzékelőt már tesztelték klinikai próbákon, valódi páciensekkel is, az eredmények igen csak biztatóak. Viszont még legalább öt évet kell várnunk arra, hogy ez a forradalmi fejlesztés forgalomba kerülhessen.

 

Frányó Eszter
dietetikus

Az eredeti cikk az alábbi linken olvasható:
http://hvg.hu/tudomany/20140117_Cukorbetegeknek_szant_okos_kontaktlencsen