Elfelejtett gyümölcsünk, a kivi

Hogy miért ezt a címet adtam egy kiviről szóló cikknek? Ha a téli gyümölcsökről beszélgetek valakivel, akkor megemlíti az almát, a mandarint, a narancsot, és még egyszer-egyszer az ananász is előkerül. Na de a kivi? Soha! Vajon miért? Jó, nem egy feltűnő jelenség. A szépségeit a héj alatt rejti. Nem titkolt szándékom a cikk megírásával, hogy eszetekbe juttassam ezt a finom, igazán különleges gyümölcsöt.

A kivi nem egy szép gyümölcs. Legalábbis, a piacon sétálgatva biztos, hogy nem ezen a gyümölcsön fog megakadni a szemünk. Felvágva, vagy gyümölcssalátába aprítva már egészen más a helyzet. Gyönyörű zöld színével fantasztikus hatást érhetünk el, ha el akarjuk magunkat, vagy a családot kápráztatni. Nagyon mutatós. Fogyasztásával kapcsolatban szerintem fontos momentum, hogy egy vizsgálat szerint a 12, rovarirtó szerrel legkevésbé szennyezett étel között találjuk a kivit. Egyéb tartósító eljárásokra is kevésbé van szükség, mint esetlegesen más gyümölcsöknél, mert a szállítást is kifejezetten jól tűri.

Egy kis történet:
Kínából származik. Régebben kínaiegres néven ismerték. Szerintem kevesen látták még azt, hogy hogyan is terem a kivi. Maga a növény egy kúszó cserje, melyet felfuttatnak, és erről lógnak le a fürtökben növő kivi gyümölcsök.

Gyógyhatásai:
Rendkívül magas a C-vitamin tartalma. Kétszer annyi, mint a narancsnak. Két kiviben 5 g rost van, ami a napi ajánlott bevitel ötöde. A szervezeten belüli károsodások kijavítására ösztönzi a sejteket. Vérhígító hatású. A jövőben lehet kiválthatóak lesznek vele a vérhígító gyógyszerek. Gyorsítja az anyagcserét, ezért fogyókúrában is használhatjuk a fogyás hosszan tartó elősegítésére. Csökkenti az ínysorvadást, fogínyvérzést. Erősíti az erek falát és a kötőszöveteket.

A kiviből készíthető például  leves vagy gyümölcssaláta. Ehhez találtok recepteket az alábbi linkekre kattintva:

Desszertek, édességek
Levesek

 

Kovács Judit
dietetikus