Eper minden mennyiségben

Mi, gyümölcskedvelők minden évben nagyon várjuk az eperszezont. Az eper nem csupán gyümölcs, már önmagában desszertként is fogyaszthatjuk. Ha igazán érett, édességével pótolni képes még a legjobb csokit is. Összefoglalva, imádjuk, ezért készültem néhány recepttel, és pár információval az eperről. (A recepteket megtaláljátok a ‘RECEPTEK’ menüpont alatt.)

Bár a címben az eper korlátlan fogyasztására utalok, azért ne essünk neki 10 kg epernek egyszerre. Bár energiatartalma nagyon alacsony, cukortartalma azért még van, amit a cukorbetegeknek be kell számítaniuk a napi megengedett szénhidrátbevitelükbe. 100 g eper 35 kcal-t és 7 g Ch (szénhidrát)-ot tartalmaz. Magas A- és C-vitamin tartalommal rendelkezik. Segít leküzdeni a székrekedést és nagyon jó vízhajtó is.

Előszezonban epret vásárolni nem célszerű, ha csábító is, hiszen ilyenkor még más országokból szállítják hozzánk, és számos romlást, penészedést megakadályozó szerrel kezelik. Ezért legyünk türelmesek addig, amíg a hazait nem vehetjük meg a piacokon.

A szamóca (Fragaria) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Az eper a szamóca hétköznapi megnevezése. Hivatalosan az eperfa termését nevezzük epernek, a köznyelvben mégsem ez terjedt el. A szamóca gyümölcse valójában nem termés, hanem a virág kocsányának megvastagodott csúcsa.

Történelem

A mai erdei szamóca származási helye Kelet-Ázsia, ahonnan már a jégkorszak után elterjedt szinte valamennyi földrészen. Ez azt jelenti, hogy már az ősember is találkozhatott vele, gyűjtögető életmódja alatt felhasználta. Ennek ellenére sokáig nem termesztették: a római és görög történetírók a vadon termő gyógyhatású növények közé sorolják. A 15. században nem fogyasztási célzattal, hanem a növény szépsége miatt tartották. 18. századtól ismert, hogy újra termeszteni kezdték élelmiszerként. Ekkor az észak- és dél-amerikai eredetű fajok bevonásával, holland kertészmesterek jóvoltából kialakult a megszokott nagyméretű, bőven termő ananászeper.

Felhasználása

Az eper levele: teáját béltisztításra, fertőtlenítésére, illetve izzasztó hatása miatt javasolják. (Az eperlevél tészta a faeper levelének alakjáról kapta nevét.)

Tört gyümölcshúsa: kúraszerűen alkalmazva fogfehérítésre használható. Bőrünkbe dörzsölve pompásan illatozó bőrradírt kapunk. A gyümölcspépből készíthetünk arcpakolást is.

A vadon termő erdei szamóca beltartalmi értékei magasabbak a termesztett változatéhoz képest. Az idényben fogyasztott napi 5-6 szem már fedezi egy felnőtt teljes napi C-vitamin igényét. Említésre méltó A-, B1- és B2-vitamin tartalma is. Epe, bélprobléma, fekély esetén nem javasolt a fogyasztása az apró magvak miatt. Antibakteriális, gyulladásgátló hatású.

 

Kovács Judit
dietetikus