Érzékeny a szíved? Vigyázz rá!

napozos_2.jpgAz elmúlt napokban a hőmérséklet minden rekordot megdöntött. Aki csak tehette a hűvösebb szobában, vagy a vízparton keresett menedéket. Aki szabadságon van, örül a jó időnek, de a meleg még az egészséges szervezet is megterheli, az idős, vagy betegségekkel terhelt szervezet számára pedig akár életveszélyes is lehet. Hogyan figyelhetünk oda szívünkre? Milyen óvintézkedésekre van szükség a melegebb napokon?

Mi is a magas vérnyomás?

vernyomas_meres.jpgMagas vérnyomás diagnosztizálható, ha a szisztólés érték tartósan meghaladja a 140 Hgmm, a diasztólés pedig a 90 Hgmm-es értéket. Magas vérnyomással küzdők számára a meleg idő magas kockázatot jelenthet az egészségükre. Normál esetben meleg hatására csökken a vérnyomás, hiszen kitágulnak az erek, ahová akadálytalanul áramolhat a vér. Viszont, amikor csak „várjuk a meleget”, a légnyomás megnő, ami a vérnyomás emelkedéséhez vezet. Növelheti a veszélyt a nem elegendő vízfogyasztás, hiszen az izzadással jelentősen csökken a szervezet víztartalma, amit ha nem pótolunk, elkezd besűrűsödni a vér, térfogata csökken. A kevesebb mennyiségű, sűrűbb vért a szívnek nagyobb erőfeszítésébe kerül mindenhová eljuttatni a szervezetben, így a szívre pluszterhelés jut.
A meleg hatására csökkenő vérnyomás ájulást, szédülést, rosszullétet eredményezhet, ami vízben tartózkodva, akár súlyos következményekkel is járhat.

Mit tehetünk?

Ellenőrizzük rendszeresen vérnyomásunkat, hogy az esetleges problémákra időben fény derülhessen.

– Ha szívbetegségünk van, konzultáljunk kezelőorvosunkkal, hogy milyen legyen a gyógyszer beszedésének módja meleg időben, hiszen, ha túl nagy adagot veszünk be, akkor a meleg miatt egyébként is alacsonyabb vérnyomást, még inkább csökkentheti a vérnyomáscsökkentő gyógyszer, így akár ájulást is előidézhetünk.

Igyunk elegendő folyadékot, hogy a folyadék- és elektrolit háztartásunk megfelelően működni tudjon, és hogy a szívet ne tegyük ki felesleges plusz munkának a melegben. A legjobbak a magas ásványianyag tartalmú, szénsavmentes vizek, lehetőleg kissé lehűtve. Ennek napi mennyisége legalább napi 2-3 liter legyen. Figyeljünk oda, hogy az idősek is eleget igyanak, hiszen náluk már nehezebben jelentkezik a szomjúságérzet. A gyerekek testének pedig magasabb a víztartalma. Mindkét korosztálynál fennáll a kiszáradás veszélye, ezért különösen figyeljünk oda a folyadékuk pótlására!

– Semmiféleképpen ne fogyasszunk alkoholos italt, hiszen bódultságot okozhat, gyorsítja az izzadást, sőt a vérnyomást is csökkentheti, ami nagymértékben növeli az ájulás veszélyét.

– Ha nem muszáj, ne menjünk ki a déli órákban a szabadba, hanem maradjunk a hűvösebb lakásban, ha van, kapcsoljuk be a légkondicionálót, és foglaljuk el magunkat könnyű elfoglaltságokkal (kártyázás, olvasás stb.).

A légkondicionáló készüléket ne állítsuk túl alacsony hőmérsékletre, bármily hívogatóan hathat is egy fagyosra lehűtött lakás, hiszen a nagy hőmérséklet különbség szívpanaszokhoz, megfázáshoz, akár tüdőgyulladáshoz is vezethet! Ideális hőmérséklet különbség 5 Celsius fok a külső-és belső levegő hőmérséklet között.

– Semmiféleképpen ne ilyenkor fitogtassuk sportosságunk! Várjuk meg az esti órákat a futással, biciklizéssel és minden fajta, nem vízben végzett mozgásformával!

– Ha tehetjük, kiránduljunk vízparthoz, és hűtsük testünk hőmérsékletét rendszeres megmártózással!

– Aki nem jut el strandra, vagy tóhoz, naponta többször zuhanyozzon le langyos vízben. Meleg fürdő tilos! A termálvizes strandok előnyeinek se ilyenkor hódoljunk!

Autóba csak előzetes alapos szellőztetés után üljünk be, hiszen egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár a 60 Celsius fokot is túllépheti.

A lakásokat éjjel alaposan szellőztessük ki, majd a nappali órákban tartsuk zárva az ablakokat és sötétítsünk el!

Könnyű, jól szellőző ruhákat viseljünk, pamut vagy lenvászon anyagból.

Napszemüveggel és kalappal védjük magunkat a nap káros sugarai ellen. Vegyünk jó minőségű napszemüveget, vagy a régieket vizsgáltassuk meg az optikákban, hiszen egy nem megfelelő napszemüveg többet árt, mint használ!

– Minden esetben amikor napra megyünk kenjük be magunkat bőrtípusunknak megfelelő naptejjel! Gondoljunk arcunkra és ajkunkra is. A legjobb, ha már eleve fényvédővel ellátott ajakírt és arckrémet használunk.

salata_1.jpgEgyünk kis adagokat, mindenképp könnyen emészthető fogásokat, hogy a gyomrot ne terheljük le! A leterhelt gyomor szintén csökkenti a vérnyomást, sőt a teli gyomorral fürdőzés akár komoly szívpanaszokat is okozhat! Ebédre csak könnyű salátát, gyümölcsöket, sovány húsokat fogyasszunk. Napközben pedig sok, magas víztartalmú gyümölcsöt (pl. dinnyét), ami segít a vércukorszint, elektrolit háztartás rendben tartásában.

Hanyagoljuk a kávé és a fekete-, zöld teák fogyasztását, mivel vízhajtó hatásuk révén csökkenthetik a szervezet víztartalmát.

Alkalmazhatunk hideg pakolásokat a nyakon, a csuklón, a bokánál. Tekerjünk ezekre a helyekre nedves törölközőt, ezzel hatékonyan csökkenthetjük a testhőmérsékletet.

– Hogy általánosságban is csökkenjen a kockázat, a hétköznapokon sportoljunk többet, együnk sószegényebben, tegyünk azért, hogy testsúlyunk megfelelő legyen. Egy- két változtatás is csodákra képes! Gondolkodjunk hosszú távra, merjünk változtatni, és tegyünk is meg mindent azért, hogy hosszú, egészséges életet élhessünk, és egy „kis meleg” ne fogjon ki rajtunk! 🙂

Ne feledjük a nagy meleg, a hőmérséklet ingadozása az arra hajlamosaknál megnöveli a szívroham, a szélütés kockázatát! Éljünk ezekkel az ötletekkel!

Kovács Judit
dietetikus