Finom ételek dinnyéből

Te is imádod a dinnyét? Nem vagy egyedül! Igazi nyári, üdítő íz, édes aroma, minden, amire nyáron szükségünk van. Ha nem csak elmajszolnál egy-egy dinnyeszeletet, hanem főételként, vagy desszertként is hasznosítanád, akkor íme néhány üdítő nyári recept, ezzel a szuper, kalóriaszegény gyümölccsel.

Sárgadinnye, görögdinnye

dinnye-cikk4.jpgA dinnye szócska egy általános kifejezés. Valójában számtalan dinnyefajta létezik ízük, formájuk, színük alapján, mégis a kettő legismertebb hazánkban a klasszikus sárga- és görögdinnye. A dinnyékről általánosságban elmondható, hogy magas víztartalommal, és rosttartalommal rendelkeznek, viszont (ez jó hír a fogyni vágyóknak) alacsony a kalóriatartalmuk. Egy fél sárgadinnyében kb. 277 kcal van. Ez egy fél tábla csokoládéval egyenértékű, viszont ez a mennyiség a csokinál jóval jobban telíti a gyomrunkat, köszönhető ez az előbb már említett magas rosttartalomnak. A dinnyék 90%-a víz, így egy tisztítókúrának is remek alkotóelemei.

Tudományos kutatások bebizonyították, hogy egy ember átlagosan 1,4 kg ételt eszik meg egy nap, függetlenül ezek kalóriatartalmától. Ha ebbe jobban belegondolunk, megértjük, miért is olyan jó a dinnye. Hiszen 1 kg dinnye nagy része víz. Kalóriatartalma alacsony. Tehát, ha szezonban, minden nap eszünk dinnyét, kiváltva esetleg ezzel egy-két étkezést, akkor kevesebb kalóriát juttatunk be a szervezetünkbe, mintha más élelmiszert ennénk, így hosszú távon garantált pár kiló fogyás.

Talán eddig nem is tudtuk, hogy a dinnyéknek magas a káliumtartalmuk, ami segít rendben tartani a vérnyomást. Magas káliumtartalmú gyümölcs még a banán.

Időseknek is nagyon ajánlott a fogyasztása, hiszen 41%-kal csökkenti a reumás ízületi gyulladás kialakulását.

És még egy érdekesség ráadásnak ezekről a remek gyümölcsökről. Talán eddig nem is gondoltuk, hogy az édes sárgadinnye Indiából származik. Innen került Európába. A görögdinnyét pedig Afrikának köszönhetjük.

Receptek:
Sárgadinnye krémleves
Sajtos sárgadinnye sali
Túrós dinnye

Kovács Judit
dietetikus