Fogyasztószerek. Megmentők vagy ártók?

A fogyással kapcsolatos dolgoknak óriási piaca van, hiszen a legtöbb ember szép, jó alakú szeretne lenni. Ezt elérni viszont nem is olyan egyszerű, hiszen ahhoz le kell mondanunk néhány dologról, esetlegesen változtatni kell a megszokotton. Ezt nem szeretik az emberek. Mennyivel egyszerűbb bevenni egy tablettát, meginni egy teát vagy italt, mint hogy étrendünkön, életmódunkon változtassunk. Le kell fogynunk minden áron? Megnézzük, mit veszünk meg? Vagy csak egy cél lebeg előttünk, a karcsú alak.

Valószínű, hogy aki olvassa most ezt a cikket, túl van már legalább egy fogyókúrán, tehát tudja, mennyi lemondással, odafigyeléssel jár. Az eredmény valószínűleg bekövetkezik, de amint nem azt csinálja, amit egy túlzottan szigorú diéta előír, visszaszedi a leadott kilókat, ráadásul lehet, hogy többet ártunk vele, hiszen hiányállapotot okozhatunk.

Nem az előbb említett dolgok a megoldások a túlsúlyra, hanem a már sokat hangoztatott életmódváltás. Nem kell semmiről lemondanunk, csak mértékletességet kell tanulnunk az étkezés terén, és mozognunk.

A fogyasztó készítmények sajnos ritkán nem várt mellékhatásokkal rendelkeznek. Néhány ismerősöm kipróbált egy fogyást ígérő tablettát, ami rendkívül levitte vércukrukat és szédülést, kellemetlen közérzetet okozott. Volt egy páciensem, akinek magas vérnyomása lett az egyik szertől. Szerencsére, hogy abbahagyta, lassan megszűnt. Még a legenyhébb probléma a hasmenés, amit több szer is okoz. Persze, az, hogy ártalmas, nem lehet mindegyikre rámondani, de tény, hogy oda kell figyelni. Ami nem gyógyszer azoknak az OÉTI felé csak bejelentési kötelezettségük van. Ez mit is jelent? A terméket bejelentem, hogy kint van a polcon a boltokban. Ellenőrzés, hatékonyság bebizonyítása? NINCS! Főleg, amit az internetről rendelünk. Más országokban, más szabályozások vannak. Persze, számos olyan hatóanyag létezik, amely támogathatja az életmódváltást, a fogyást, de önmagában (hosszú távon) nem tökéletesek.

Tehát nem árt a körültekintés, ha mégis ilyenhez fordulnánk. Én remélem, hogy inkább mer változtatni, akár fogyni szeretne, akár csak egészségesebben élni. Mindkettőhöz napi mozgás és egészséges ételek szükségesek. A mozgás legyen mindenkinél az egészségi állapotának, testsúlyának, teljesítőképességéhez mérten intenzív, de mindenképp rendszeres. Az egészséges táplálkozás pedig nem egy különleges és drága étrendet jelent, csak változatost, mennyiségileg normált.

 

Kovács Judit
dietetikus