Húsvéti ételek

Húsvétra készülünk!

Szeretnék segíteni pár ötletes, egyszerű, gyors (ahogy tőlem már megszokhatták) és természetesen egészséges recepttel. A húsvétkor szokásos alapanyagokkal alapvetően a fogyókúra alatt sincs gond, hiszen a tojás, a sovány sonka, a torma teljes mértékkel belefér a diétákba, egyedül a csokinyuszival lehet gond. Inkább simogassunk igazit 🙂 !

És most jöjjenek a receptek:

Húsvéti reform orosz hússaláta

Hozzávalók 4 főre:
40 dkg sovány sonka kockára vágva
4 tojás
2 kovászos uborka
2 nagy krumpli
10 dkg zöldborsó
10 fekete olajbogyó kimagozva
1 ek. light majonéz
3 dl natúr joghurt

fekete bors

Elkészítés:
A krumplit megmossuk és héjában megfőzzük. Miután kihűlt, meghámozzuk, és felkockázzuk. Közben a tojást is megfőzzük, héjától megfosztjuk, és negyedekre vágjuk. A zöldborsót 3 percig sós vízben főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Az uborkát is apró kockákra vágjuk, az olíva bogyót felkarikázzuk. Egy nagy tálban összedolgozzuk az alapanyagokat, és hozzátesszük a natúr joghurtot, a majonézt és ízesítjük egy kevés borssal. Legalább 30 percig hűtőben hagyjuk összeérni az ízeket.


Sprotnival töltött tojás

A húsvét és hal valahogy nem szokott egymással találkozni, de most úgy döntöttem, mégis megosztok egy szintén orosz ételt, hátha nem csak karácsonykor jut majd eszünkbe halat enni.

Hozzávalók:
5 kemény tojás
10 füstölt sprotni
1 ek. natúr joghurt
fekete bors
kapor

Elkészítés:
A tojásokat megtisztítjuk és megfőzzük. Amikor kihűlt félbe vágjuk és szétválasztjuk a sárgáját és a fehérje részét. A sárgáját egészen apróra daraboljuk. A sprotnit szintén apróra vágjuk (ha nem szeretjük a halat, készíthetjük sonkával), és hozzáadjuk a tojássárgájához. Elkeverjük natúr joghurttal és ízesítjük borssal, kaporral. A tojáskrémet beletöltjük a fehérjébe és így tálaljuk.


Tojással töltött paradicsom

Hozzávalók:
8 közepes paradicsom,
8 tojás,
8 szelet húsvéti sonka,
só, bors, esetleg majoránna

Elkészítés:

A megmosott paradicsomok tetejét éles késsel levágjuk, a belsejét kikaparjuk (eltehetjük hűtőbe és felhasználhatjuk paradicsomszószként például tésztákra), sóval beszórjuk és 10 percig állni hagyjuk. A felgyűlő nedvet leöntjük, és belülről kibéleljük a paradicsomokat sonkaszelettel. Tűzálló tálba tesszük, beleütjük a tojásokat, megszórjuk fűszerekkel, ha gondoljuk, reszelhetünk rá egy kevés sajtot is. Forró sütőbe rakjuk, és addig sütjük, míg a paradicsomok megpuhulnak, és a tojás vagy sajt teteje meg nem pirul.


Sóskás tojás

Hozzávalók:
40 dkg sóska
1 ek. olíva olaj
4 tojás
só, bors, őrölt szerecsendió

Elkészítés:
A sóskát megmossuk, lecsöpögtetjük, összevágjuk, és átfuttatjuk olajon. Felverjük a tojást, belekeverjük a párolt sóskát, sóval, borssal, őrölt szerecsendióval ízesítjük, majd serpenyőben kisütjük. Kis kockákra vágjuk és így tálaljuk. Felszúrhatjuk pálcikákra.

Remélem, tudtam segíteni pár újdonsággal és így minden olvasó nagy sikert arat majd a vendégek előtt az ünnepen. Ne feledjük, ha diétázunk, hogy a mennyiség a lényeg!

Kovács Judit
dietetikus