Ízesíts joghurtot házilag!

A joghurtot a legtöbben szeretjük. Jól tesszük, mert nagyon egészséges, viszont az ízesített változatokban, a megfelelő ízélmény elérése érdekében a cégek számos mesterséget-anyagot adnak a termékekhez. Hogy ezt kikerüljük, vehetünk natúr termékeket, viszont ezt nem mindenki szereti. Főleg a gyerekek fogadják el nehezen a natúr változatot. A cikkben ízesítési ötleteket, tippeket olvashatnak, amik a pacienseim között is nagy sikert arattak.

A joghurt a sajt után a második legkedveltebb tejtermék. Persze a tejen kívül.
Hogyan készül?
Magas zsírtartalmú tejet besűrűsítenek, majd beoltják megfelelő baktériumtenyészettel, úgynevezett joghurtkultúrával, és alvasztással elkészítik a joghurtot. Minden tejből az Acidophilus nevű baktérium varázsol joghurtot. Ez a baktérium tejsavat képez, megsavanyítja a tejet, másfelől pedig megakadályozza a tejben a káros baktériumok elszaporodását.
Az élő joghurtkultúrával beoltott joghurt regenerálja a bélflórát, segíti az emésztést.
A joghurt szó török eredetű. Hogy hogyan találtak rá anno erre a finomságra, azt számos legenda övezi. A legnépszerűbbek, hogy a kaukázusi Elbrusz-hegységben készült az első joghurt, de olvashatunk arról is, hogy titkos receptjét maga Isten küldte el Ábrahámnak. S állítólag a rettegett mongol Dzsingisz kán is ludas a dologban, már amennyire éppen vele akart kitolni az egyik követe bosszúból, és víz helyett tejet öntött a kulacsába, hogy aztán rákenje a dolgot az éppen meghódított falu népére. A tej megsavanyodott, joghurttá vált, és valószínűleg ízlett a hadúrnak, mert nem jegyeztek fel különösebb vérengzést az incidens kapcsán.

Otthon is készíthetünk joghurtot, ehhez nem kell mást tennünk, mint beszereznünk magas zsírtartalmú tejet (min. 3,5%-ost) és natúr élőflórás, rövid eltarthatósági idejű joghurtot. 1 liter tejet 20-25 percig forraljunk, majd 40-50 fokig hűtsünk le. Ekkor adjunk hozzá 2-3 evőkanál élőflórás joghurtot. Ezután tegyük 35-40 fokos helyre (ez nyáron nem nehéz, télen sütőbe vagy fűtőtestre helyezzük) 4-6 órára. Ekkor már éreznünk kell a savanykás ízt.

Ízesítési javaslatok:

Függetlenül attól, hogy vettük, vagy mi készítettük a natúr joghurtot számos természetes ízesítési mód áll rendelkezésünkre.

Ananászos- kókuszos joghurt

Hozzávalók 2 dl joghurthoz:
1, 1,5 karika friss ananász
1 ek. kókuszreszelék
igény szerint xilit
natúr joghurt

Elkészítés:
A natúr joghurtot öntsük a turmixgépbe, és adjuk hozzá a többi hozzávalót is. Turmixoljuk össze. Csak akkor édesítsünk, ha az első kóstolás után mindenképpen szükségesnek tartjuk.

Gyömbéres-citromos joghurt

Hozzávalók 2 dl joghurthoz:
0,5 cm friss gyömbér reszelve, vagy 1 kiskanál gyömbérpor
1 ek. frissem facsart citromlé
igény szerint xilit
natúr joghurt

Elkészítés:
Hasonlóan az előzőhöz.

Aki éppen nem fogyókúrázik, vagy emésztési problémákkal küzd, azoknak ajánlom:

Aszalt szilvás-zabpelyhes joghurt

Hozzávalók 2 dl joghurthoz:
2-3 db aszalt szilva
őrölt fahéj
1 ek. zabpehely vagy zabkorpa
natúr joghurt

Elkészítés:
Az előzőekhez hasonlóan.

Az aszalt szilva, a zabpehely vagy zabkorpa és a joghurt is segíti az emésztést. Különösen ajánlott székrekedéssel küzdőknek.

Narancsos- vaníliás

Hozzávalók 2 dl joghurthoz:
2 gerezd narancs
¼ rúd vanília (kaparjuk ki a magokat, és azokat használjuk)
édesítés ízlés szerint xilittel
natúr joghurt

Elkészítés:
Az előzőekhez hasonlóan.

Gyorsan, egyszerűen elkészíthetőek, nem tartalmaznak mesterséges anyagokat, és rendkívül finomak. Tízóraira, uzsonnára ajánlom a fogyasztásukat.

 

Kovács Judit
dietetikus