Jód

A jód egy pici anyag, ami megvéd minket a káros sugárzásoktól.

A nemrég történt Japán atomerőmű-katasztrófa után Magyarországon is megrohamozták az emberek jódért a patikákat. Többen talán nincsenek is tisztában, hogy miért kell számunkra a jód, és mi lehet a jelentősége ennek a pici anyagnak egy atomkatasztrófa esetén. Tisztázzuk hát ezeket a kérdéseket, és ismerkedjünk meg mindennapi szerepével az életünkben!

A jódot a 19. század elején fedezte fel véletlenül egy Bernard Courtois nevű ember, amikor a salétrom előállításához használt tengeri algák maradékát akarta eltüntetni. (A tenger vizében csak kis mennyiségű jód található, viszont a tengeri növények nagy mennyiségben halmozzák fel magukban. )
Vegyjele: I
Elemi állapotban mérgező, ezért használjuk például fertőtlenítésre is.

A jód szerepe a szervezetben
A pajzsmirigyben termelődik egy hormon, ami az anyagcserét szabályozza. Ennek a hormonnak az alkotóelemei közé épül be a jód. Befolyásolja a növekedést, az idegrendszer működését és közvetve hat a vérkeringésre is.

A jód beviteléről nekünk kell gondoskodnunk, mert a szervezetben nem termelődik, ugyanúgy, mint a többi ásványi anyag sem. Ivóvizünk, élelmiszereink tartalmaznak jódot. A bennük lévő mennyiség attól függ, hogy az élelmiszer honnan származik, hiszen minden földnek más a jódtartalma, így a bennük termett élelmiszerekben is más és más lesz a mennyisége.
Magyarország ebből a szempontból nem túl jó adottságú, ezért vizeinkbe, élelmiszereinkbe kevés jód kerül. A tengeri halakban kellően sok található ebből az ásványi anyagból, de a magyarok többsége nagyon kevés halat fogyaszt. Ennek ellensúlyozására számos helyen használnak jódozott sót.
Pótlása igencsak fontos, hiszen hiánya kedvezőtlen anyagcsere változásokat okoz, mellette megjelenő depresszióval. Megnagyobbodik a pajzsmirigy, amit golyvának neveznek. Csökken a tiroxin (hormon) termelődése, aminek következtében az alapanyagcsere (alapállapotban a szervezet által felhasznált energiamennyiség) akár 50%-ot is csökkenthet, aminek következménye az elhízás, amellett hogy étvágytalanság jellemzi a jódhiányos egyént. A mozgása, beszéde, gondolkodása lelassul. Gyerekeknél törpenövés alakulhat ki.
A napi szükségletünk 0,15 milligramm.

A felnőtt ember szervezetében 15-20 mg jód található, melynek 70-80 %-a a pajzsmirigyben raktározódik.
Néhány növény tartalmaz olyan anyagokat, amik megakadályozzák a jód hasznosulását. Ilyen például a kelkáposzta, kelbimbó, retek. A jód hasznosulását segíti a fluorid és a nitrát.
Túladagolni sem szabad, mert fokozott pajzsmirigyműködéshez, toxikus tüneteket okoz.

Most már láthatjuk, hogy milyen fontos, de miért éppen egy atomkatasztrófa után növekszik meg a jelentősége az emberek számára?
Azért, mert az atomerőművekben használt urán hasadásakor egy fajta jód izotóp keletkezik, ami radioaktív. Atomkatasztrófa esetén ezek a jódizotópok kikerülhetnek a légtérbe, így eljutnak vizeinkbe, termő élelmiszereinkbe, növényeinkbe, amiket megesznek az állatok. Ezeket a radioaktív jódokat a szervezetünk beépítheti a pajzsmirigyünkbe, amivel megnövekszik a rákos megbetegedés kialakulásának a veszélye. Ellenben, ha pajzsmirigyünket feltöltjük jóddal (amihez 1-2 héten át szedett napi 130 milligramm kálium-jodid tabletta elegendő), akkor a szervezetünk nem fog radioaktív jódot raktározni.

Ahhoz, hogy egészséges, hosszú életet élhessünk, számos olyan dologgal kell foglalkoznunk, ami apróságnak tűnhetnek a szemünkben, de mégis fontosak. Hihetetlen, hogy ezek az apró vegyületek, mint a vitaminok, vagy az ásványi- anyagok, milyen mértékben dönthetik el sorsunkat, kinézetünket, kedvünket és határozhatják meg rövid-hosszú távra egészségi állapotunkat. Mesterséges pótlásuk nem szükséges, ha odafigyelünk élelmiszereink milyenségére és megválasztjuk, hogy mit eszünk meg. Ismernünk kell környezetünk adottságait, mert a szervezetünk a környezetből kapja meg mindazt, amit nem tud előállítani.

A jód megfelelő beviteléhez együnk legalább heti egy-kétszer tengeri halat. Használjunk jódozott sót, és együnk minden nap többször zöldséget!

 

Kovács Judit
dietetikus