Lassan itt a karácsony, amikor is meg kell vendégelnünk a családot. Közben persze azt sem szeretnénk, ha a fogyókúránk abbamaradna, netán az ünnepek után kezdhetnénk az egészet elölről.
Hogy ezt elkerüljük, néhány jól ismert, és néhány kevésbé ismert karácsonyi sütemény receptjét alakítottam át úgy, hogy egészségesebb legyen. Törekedtem a cukormentességre, de azért nem árt tudni, hogy ezeket sem lehet határtalanul enni, hiszen a dió, mogyoró már önmagában is magas energiatartalommal bír. Tehát ne együnk ezekből sem határtalanul, de talán kicsit egészségesebbek így a sütemények, ráadásul azért az eredetei recepthez képest jó pár kalóriát meg is spórolhatunk.
Egészséges és cukormentes beigli
Hozzávalók:
Tésztához:
1,2 kg teljes kiőrlésű búzaliszt
35 dkg vaj
édesítőszer
5 dkg élesztő
1 db tojás
2 dl zsírszegény tej
Mákos töltelékhez:
40 dkg mák
Fél citrom reszelt héja
Édesítőszer
Cukormentes meggybefőtt
Kevés víz
Diós töltelékhez:
40 dkg dió
Édesítőszer
Fél citrom reszelt héja
Teáskanálnyi fahéj
Kevés víz
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A tészta többi összetevőjét egy tálba mérjük, és a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk. A kész tésztát néhány órára félretesszük hideg helyre. Közben készítsük el a töltelékeket. Ehhez az összetevőket összekeverjük és annyi vizet adunk hozzá, hogy se túl híg, se túl sűrű ne legyen.
A tésztát egy-két óra múlva elővesszük és átgyúrjuk. Hat egyenlő részre osztjuk, és cipókat formázunk belőle. Ezeket téglalap alakúra nyújtjuk, majd megkenjük a választott töltelékkel. A tésztát feltekerjük, úgy, hogy a végeit kicsit visszahajtjuk, nehogy a töltelék kijöjjön belőle. Kivajazott tepsibe helyezzük, tetejüket megkenjük tojással, és még egy rövid ideig pihentetjük. Közepesen meleg sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
Ha valaki nem szándékozik macerás sütemény készíteni, hanem inkább csak „összedobna” valami finomat, amit ráadásul még sütni sem kell, akkor a következő recepteket nekik találták ki.
Kókusz golyó kicsit másképp
Azért nagyon jópofa, és ilyenkor is aktuális sütemény, mert úgy néz ki, mint egy hógolyó.
Hozzávalók:
25 dkg nyírfacukor, vagy édesítőszer (por állagú)
25 dkg vaj
25 dkg kókuszreszelék + a hempergetéshez
20 dkg tejpor (cukrozatlan)
1, 5 deci langyos vizet vagy tejet addig melegítünk, amíg elolvad benne a vaj és az édesítőszer, majd belekeverjük a kókuszreszeléket és a tejport. A masszát lehűtjük, és fél napra hűtőszekrénybe tesszük. A formázást gyerekekre is bízhatjuk, így remek családi programot is jelenthet a sütemény elkészítése. Golyóformán kívül karácsonyi figurákat is készíthetünk belőle Pl.: hóember, csillag, fenyő. A megformázott desszertet hempergessük meg kókuszreszelékben. Vehetünk hozzá bonbon papírt, és ebbe belehelyezhetjük. Ajándéknak is kiváló, szépen belerakva egy dobozba, vagy csak egy átlátszó celofánba, szalaggal átkötve.
Diós darabok
Hozzávalók:
• 20 dkg diabetikus étcsokoládé
• 1 bögre dióbél
• 1 és fél evőkanál vaj
• 3 evőkanál kókuszreszelék
A diót daráljuk le és keverjük össze a kókuszreszelékkel. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat. Ha a vaj is elolvadt, akkor öntsük le ezzel a masszával a diós- kókuszos keveréket. Keverjük jól össze, és tegyük be 10 percre a hűtőszekrénybe. Ha összeállt, akkor szaggassunk belőle kis darabokat, ezeket rakjuk ki tálcára, majd tegyük vissza még a hűtőszekrénybe vagy akár fogyasszuk egyből.
Mindenkinek jó étvágyat kívánok!
Kovács Judit
dietetikus