Karácsonyi menü – okosan

A karácsonyi menü megtervezése nem egyszerű feladat, főleg akkor nem, ha az ember diétázik, vagy legalábbis nem akarja frissen felszedett plusz súlyokkal befejezni az óévet. Milyen alapanyagokat használjunk, milyen trükköket alkalmazzunk, hogy az egész család számára ízletes ételek kerekedjenek, de emellett számunkra se jelentsen problémát.

Talán a desszert az, amiről a legtöbb embernek a legnehezebb lemondania. Ahány helyre megyünk, mindenhol kötelező megkóstolni a beiglit, ráadásul, ugye, legalább két fajta (diós, mákos) van minden háznál, ezért egy nagyobb család esetében ez már kellően nagy mennyiséget jelent és ez csak a beigli.

De akkor hogyan vészeljük át az ünnepeket?

1. Gondoljunk a svédasztalra!

Amikor otthon vagy másoknál elfogyasztjuk szenteste vagy karácsony valamely napján a kellemes vacsorát, ebédet a családdal, biztos vagyok abban, hogy csak a legritkább esetben van egyféle étel. A házigazda biztosan készül egyféle levessel, és legalább két, három fajta második fogással, és még sok-sok süteménnyel. Persze ez egy átlag, de talán nem tévedtem sokat.

Nézzük meg először is, mivel kell szembenéznünk az asztalnál ülve?

– A legtöbb család halászlével készül az ünnepekre. Ezzel a levesféleséggel, még nem is lenne gond, ha a szokások nem diktálnák, hogy legalább három karéj fehér kenyér is lecsússzon mellé fejenként. Ez a legfőbb probléma.
Megoldás: kérjük félig a tányérunkat (biztos vihetünk belőle haza, és akkor másnap is megkóstolhatjuk, nem egyszerre kell letudni az éves halfogyasztást). Ehhez ehetünk fél szelet kenyeret, mert hát ami szokás, az szokás, de ne vigyük túlzásba. Ha igazán lelkesek vagyunk, akkor fogyaszthatjuk kenyér nélkül, vagy ehetünk fehér kenyér helyett rozsosat.

– A második fogások sora már jóval bővebb. Ismerőseim körében leginkább a rántott hal, krumplisaláta páros dívik. Ezt egészítik ki egyéb sült húsok. Nálunk az elmúlt években olívaolajon megpirított lazacszeletek kerültek az asztalra fűszervajjal és krumplipürével. Tálalhatunk mellé zöldsalátát is. Nemcsak finom, de egészséges és kalóriában sem túlzottan bővelkedik. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Ha valahol azzal szembesülnénk, hogy több kedvenc ételünk között kell válogatnunk, ne essünk kétségbe. Mindenből ehetünk, de a mennyiséget fogjuk vissza. Gondoljunk arra, hogy egy szállodában vagyunk, ahol svédasztal van. Tegyük tele a tányérunk (azért ne 20 centi magasságig) azokkal az ételekkel, amikből enni szeretnénk. Mindenből vegyünk egy picit és ez adja ki az egy adagot, így elkerülhetjük azt, hogy mindenből eszünk, azután pedig nézhetünk a mérlegre bosszúsan.

2. beigli, beigli, beigli

Örök kedvenc ez a tekert sütemény. Energiatartalmát nagyrészt a beletöltött alapanyagok határozzák meg. Lehet ez diós vagy mákos, vagy lényegében még rengetegféle, de ezeket készítik a legtöbben. A legjobb, ha a tömény tölteléket fellazítjuk egy kis gyümölccsel. Gondolok itt, például a mákos beigli esetében a rumba áztatott meggyre (csak felnőtteknek), vagy csak simán meggybefőttre. A diós beiglit ízesíthetjük almadarabkákkal, vagy mazsolával (csak ez a változat a magas cukortartalom miatt, az energiatartalmat is megnöveli).
Ha otthon vagyunk, akkor nyugodtan kóstoljuk meg, de ne együnk meg egy egész szeletet, csak egy felet, és akkor mind a kettő fajtát megkóstolhatjuk.
Ha meg tudjuk oldani, akkor készítsük el cukor nélkül édesítőszerrel. A tésztája is készülhet részben teljeskiőrlésű vagy rozslisztből.

Ha máshol is meg kell kóstolnunk, akkor se engedjünk a „tukmálásnak”, hanem egyszerűen csak kóstoljuk meg, dicsérjük meg, majd fejezzük be az étkezést.

3. szaloncukor

Mi magyarok igencsak odavagyunk ezért a finom csokoládés desszertért. Ezzel nincs is gond, hiszen, hozzátartozik nemzetünkhöz, mint a túrórudi. Egyszerűen kihagyhatatlan. De félreértés ne essék, ez nem engedély a mértéktelen kóstolásra. Az én meglátásom szerint az embernek elég megízlelnie az ételt ahhoz, hogy a kíváncsisága lenyugodjék. Itt a karácsony, mi lenne, ha nem ízlelgetnénk meg azt a marcipános szaloncukrot, amiből tudom, hogy tavaly 3 dobozzal elfogyott. Muszáj leellenőrizni, hogy még mindig ugyanolyan jó-e? Nagyszerű lehetőség erre, ha engedélyezzük magunknak, hogy egy hétig minden nap meg lehet kóstolni egy darab szaloncukrot. Ez összesen hét darab az idén. Ez nem tűnik soknak az esetlegesen előző években eltüntetett mennyiségekhez képest, de ha ezt sikerül megtartani, máris legalább két pluszkilótól mentettük meg magunkat.

4. menü

Menüajánlat karácsony estére
1. halászlé fél adag
2. sült lazac fűszervajjal és zöldsalátával
3. 1-1 szelet cukormentes rozsos beigli

Mindenkinek kellemes karácsonyt és örömben, egészségben eltöltött új évet kívánok!

 

Kovács Judit
dietetikus

(Az eredeti cikk elérhető a következő linken: http://www.beresalexandra.hu/hirek/karacsonyi_menu_okosan