Egészséges és cukormentes beigli
Hozzávalók:
Tésztához:
1,2 kg teljes kiőrlésű búzaliszt
35 dkg vaj
édesítőszer
5 dkg élesztő
1 db tojás
2 dl zsírszegény tej
Mákos töltelékhez:
40 dkg mák
Fél citrom reszelt héja
Édesítőszer
Cukormentes meggybefőtt
Kevés víz
Diós töltelékhez:
40 dkg dió
Édesítőszer
Fél citrom reszelt héja
Teáskanálnyi fahéj
Kevés víz
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, a tészta többi összetevőjét egy tálba rakjuk és összekeverjük a felfuttatott élesztővel. Tészta állagúvá gyúrjuk, majd néhány órára félretesszük hideg helyre.Közben készítsük el a tölteléket. Ehhez az összetevőket összekeverjük és annyi vizet adunk hozzá, hogy se túl híg, se túl sűrű ne legyen.
A tésztát egy-két óra múlva elővesszük és átgyúrjuk. Hat egyenlő részre osztjuk, és cipókat formázunk belőle. Ezeket téglalap alakúra nyújtjuk, majd megkenjük a választott töltelékkel.
A tésztát feltekerjük, úgy, hogy a végeit kicsit visszahajtjuk a töltelékre, nehogy kijöjjön belőle sütés közben. Kivajazott tepsibe helyezzük, tetejüket megkenjük tojással, és még egy rövid ideig pihentetjük. Közepesen meleg sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
Ha valaki nem szándékozik macerás sütemény készíteni, hanem inkább csak „összedobna” valami finomat, amit ráadásul még sütni sem kell, akkor a következő recepteket nekik találták ki.
Kókusz golyó kicsit másképp
Azért nagyon jópofa, és ilyenkor is aktuális sütemény, mert úgy néz ki, mint egy hógolyó.
Hozzávalók:
25 dkg nyírfacukor, vagy 25 gramm(!) édesítőszer (por állagú)
25 dkg vaj
25 dkg kókuszreszelék
20 dkg tejpor
1, 5 deci vízben, vagy tejben felolvasztjuk az édesítőszert vagy a nyírfacukrot, majd lehűtjük.
Belekeverjük a vajat, a kókuszreszeléket és a tejport. A masszát fél napra hűtőszekrénybe tesszük. A formázást gyerekekre is bízhatjuk, így remek családi programot is jelenthet a sütemény elkészítése. Golyóformán kívül karácsonyi figurákat is készíthetünk belőle Pl.: hóember, csillag, fenyő. Forgassuk meg, vagy szórjunk rá kókuszreszeléket.
Vehetünk hozzá bonbon papírt, és ebbe belehelyezhetjük. Ajándéknak is kiváló, szépen belerakva egy dobozba, vagy csak egy átlátszó papírba, szalaggal átkötve.
Diós darabok
Hozzávalók:
• 20 dkg diabetikus étcsokoládé
• 1 bögre dióbél
• 1 és fél evőkanál vaj
• 3 evőkanál kókuszreszelék
A diót daráljuk le és keverjük össze a kókuszreszelékkel. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat. Ha a vaj is elolvadt, akkor öntsük le ezzel a masszával a diós- kókuszos keveréket. Keverjük jól össze, és tegyük be 10 percre a hűtőszekrénybe. Ha összeállt, akkor szaggassunk belőle kis darabokat, ezeket rakjuk ki tálcára, majd tegyük vissza még a hűtőszekrénybe vagy akár fogyasszuk egyből.