Légy talpraesett!

26

„Minden nőnek kalapácsujja van, a cipőtől. Nem!? „
„ Tudom, hogy bokasüllyedésem van, de mit számít? „
„1000 éve lúdtalpam van, de mégis hogy hordjam ezzel a cipővel a lúdtalpbetétet?”

Elfogadás és érdektelenség fogad a lábak terén, hiszen nem látszik a probléma. Alapvetően sokan nincsenek is tudatában, hogy valójában mennyi kellemetlenséget okoz a lábak torzulása a hétköznapokban, hiszen megszokták. Mint edző, sokféle korú és nemű vendéggel találkozom, így mondhatni, látom a történet elejét és a végét.
Amikor fiatalon kicsit befelé forduló a boka, később pedig már befelé húzza a térdeit is, majd az ülő munkával rátéve egy lapáttal, a fájdalom, az anatómiai eltérések szépen a csípőre mennek. Később szembesül az ember, hogy a régen pofon egyszerű mozdulatok már nem mennek, és eddig észre sem vette.
Persze öregszünk, és nem az akrobata bajnok címre gyúrunk, de azért az mégiscsak bajosan hangzik belegondolva, hogy 5 lefeszített lábfejű combkörzéstől begörcsöl a talpunk, vagy mondjuk, 1 percet sem tudunk csukott szemmel egy lábon állni.

Neked meddig megy?

Félre téve az elemzést és az elrettentést, elismerem, egy nőnek sosem lehet elég cipője és a külcsínynek alá rendeljük a lábunk egészségét, (magam is előszeretettel bővítem cipő készletem edzőknek és orvosoknak elrettentő darabokkal) és a férfiak sem járhatnak mamuszban dolgozni. Az is tény, hogy állandó idő szűkében vagyunk, nincs időnk holmi láb tornára, főleg mert az nem látványos. Ellenben eredményes. Néhány egyszerű ötletet adnék azért, ami nem vesz el tőled extra időt, de garantálom, hogy eredményeket fog hozni. Járj mezítláb! Aktivizáld a talpad, érzékelj! Az emberi szervezet takarékos, a nem használt, satuba zárt izmokat elsorvasztja, éleszd újra! Bizonyos tevékenységeket végezz sarkon járva, kifeszített lábujjakkal, mosogass, mondjuk lábujj párnákon állva, és sétálgass külső talpélen.

Ez eddig teljesíthető, ugye?

Este tévézéskor, olvasáskor, feszítsd meg, majd lazítsd el a lábfejed, felváltva, körözz vele, mozgasd meg a lábujjaid, meg fogsz lepődni, hogy milyen nehezen megy, de fejleszt, és felfrissít. Legvégső gyorstalpaló tanácsom pedig egy egyszerű eszköz bevásárlására ösztönöz, ami nem más, mint egy teniszlabda. Görgesd meg vele a talpad naponta, ahányszor csak eszedbe jut, és bátran tedd, nem baj, ha egy kicsit fáj. Ez olyan, mint egy masszázs, hidd el a talpad hálás lesz ezért a kis törődését.

Remélem, hamarosan téged is köszönthetlek az egészséges talpak világában, és ezzel a kis odafigyeléssel, te is elindulsz egy olyan úton, ami jobbá teszi az életed, hiszen rohanhat a világ bármerre, ha a saját testedre nem figyelsz a végén úgyis lemaradsz.

 

Ferenczi Ingrid
Személyi edző

http://ingridfitness.hu/