Egyre több a friss, idénygyümölcs a piaci standokon, a szerencsésebbek pedig állandó programként szedegetik a kertjükben a bokrokról, fákról a gyümölcshegyeket. Jó lenne, ha nem csak most, de télen is élvezhetnénk a finom gyümölcsök aromáit. Mit tehetünk?
Unod már a hagyományos baracklekvárt, szeretnél idén valami izgalmasat, érdekeset alkotni? Akkor próbáld ki a következő pár receptet! Az így készült dzsemek nem csak egészségesebbek a cukrozott társaiknál, de ízesek, különlegesek, és ajándéknak is kiválóak.
Tegyük kisebb üvegcsékbe, így ha nem is esszük meg rögtön, jobban eláll, miután felbontottuk. Az üvegeket jól fertőtlenítsük ki, különben hamar megromolhat a dzsemünk. A legjobb, ha forraljuk pár percig, lehűtjük, és ebbe rakjuk a kész gyümölcskészítményt.
Édesítés:
Édesítésre legtöbbször fruktózt (gyümölcscukor), xilitet vagy eritritolt szoktam használni ebben az esetben, de nyugodtan eltehetjük édesítőszerrel is. Édesítőszereken általában fel van tüntetve, hogy mennyi adag felel meg belőle egy adott mennyiségű cukornak.
Almás – fahéjas dzsem
Válasszunk édesebb almát, hogy minél ízesebb legyen, és kevesebb édesítőanyagot kelljen használni. Az almát sok esetben sárgabarackkal is szoktam keverni, így ellensúlyozom a barack édességét, és az alma semlegesebb ízét. A fahéj, mint tudjuk, remek az almával vegyítve.
Elkészítés:
Az almát hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra. Pár darab kocka almát tegyünk félre, a többit turmixoljuk össze. Tegyük egy nagy edénybe, majd a tűzhelyen kezdjük el melegíteni. Öntsünk hozzá annyi nyírfacukrot, amennyi cukrot egyébként használnánk. De ne édesítsük túl. Tegyük bele az őrölt fahéjat. Annyit, hogy az ízén erőteljesen érződjön. Dzsemfix-el 2 percig forraljuk, majd öntsük üvegekbe, tegyük bele az almakockákat, és esetleg még fahéj rúddarabkákat is. Az üveg díszítéséhez is használhatunk fahéjrudakat. Kössünk hozzá szalaggal 1 darab fahéjrudat, így akár karácsonyi ajándéknak is kiváló lehet.
Szilvás – rumos – vaníliás
A gyümölcsöket dzsemek esetében is, nyugodtam keverhetjük kis mennyiségű alkohollal, feltéve persze, hogy csak felnőttek fognak eszegetni belőlük. A szilvához rumot választottam ez esetben, de tehetünk mandulalikőrt, vagy más gyümölcsök mellé narancslikőrt is. Például fenomenális párosítás, ha narancsból készítünk dzsemet, reszeljük bele a narancs héját is, így az íze sokkal intenzívebb lesz, és öntsünk bele egy pár csepp narancslikőrt, ami hatására finom, pikáns ízvilágot kapunk. Az eredményt nyugodtan tálalhatjuk például egy jó kacsasülthöz. A narancsos változatot persze télen tudjuk csak megcsinálni, így nyáron inkább a szilvával próbálkozzunk.
Készítése:
Az érett szilvákat jól turmixoljuk össze (ebben az esetben ne hagyjunk gyümölcsdarabokat), majd tegyük fel főni. Ugyanúgy, mint az előbb, dzsemfix-el készítsük. Eközben vágjunk fel hosszában egy vaníliarudat és kaparjuk a szilvapürébe a magokat. Ha kész, vegyük le a tűzről, és csepegtessünk bele egy kevés rumot, ezután töltsük az üvegekbe.
Kovács Judit
dietetikus