Levesek

Pofonegyszerű édesköményleves

Hozzávalók:
5 e.k. vaj
2 nagy fej édeskömény szeletelve (a leveleit őrizzük meg díszítéshez)
2 póréhagyma szeletelve
2 kávéskanál édesköménymag (vagy édeskömény és ánizsmag, valamint őrölt édesgyökér keveréke)
1-2 kanálnyi almaecet vagy fehérbor
6 csésze csirkehúsleves
2 gerezd fokhagyma földarabolva
2 vörös burgonya földarabolva
(esetleg egy csésze maradék főtt rizs)
joghurt vagy tejföl
reszelt parmezán sajt a tálaláshoz
4 szelet ropogósra sült pancetta (olasz húsos szalonna) lehűtve és darabokra morzsolva
csipetnyi só

Elkészítés:

Egy nagy tálban megolvasztjuk a vajat. Megpirítjuk az édesköményt és a póréhagymát, amíg meg nem puhulnak, majd rászórjuk az édesköménymagot. Hozzáadjuk az ecetet, kissé megkeverjük, beleöntjük a húslevest és felforraljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a burgonyát, majd fedő alatt lassú tűzön főzzük 30 percig. Levesszük a tűzről és botmixerrel összeturmixoljuk. Egy teáskanálnyi joghurttal vagy tejföllel, illetve kis tálkában parmezán sajttal tálaljuk, a morzsolt pancettával, lenyisszantott édesköménylevelekkel és csipetnyi sóval megszórva.

Kép forrása: https://www.flickr.com/


Kivi krémleves

Hozzávalók: (4 főre)
200 g kivi,
1 alma,
Fél vaníliás rúd,
Xilit,
1 csipet mentalevél,
1 ek. zabpehelyliszt,
1 pohár joghurt

Elkészítés:

A kivit és az almát meghámozzuk. A gyümölcsöket összevágjuk 1 liter vízben a xilittel, a vaníliával feltesszük főni. Forralás után összeturmixoljuk. A zabpehelylisztet elkeverjük a joghurtban, majd hozzáadjuk a gyümölcskrémhez. Az egészet összeforraljuk. Tálaláskor mentalevéllel ízesítjük. A krémbe is, ha elkészült és lehűtöttük, keverhetünk mentaleveleket, vagy turmixoljuk hozzá. Igazán pikánssá tehetjük vele.


Alma krémleves joghurttal

Hozzávalók:
4 nagy alma
1 citrom
2 evőkanál agavé szirup vagy xilit
őrölt fahéj (ízlés szerint)
3 dl natúr joghurt

Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, kivágjuk a magházát és cikkekre vágjuk, a citrommal együtt. Hozzáadjuk a xilitet, és feltesszük főni. Ha megpuhult, levesszük a tűzről. A citromot eltávolítjuk, egy picit hűlni hagyjuk, majd botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a fahéjat és a joghurtot. Hűlni hagyjuk.


Őszibarackleves

Hozzávalók:
50 dkg őszibarack (érett)
1 citrom
2 dl száraz fehérbor (gyereknél kihagyható)
1 dl sűrűbb állagú natúr joghurt (tiszta szöveten egy éjszaka csöpögtessük le a boltban kapható natúr joghurtot)
Édesítőszer, vagy nyírfacukor (ha jó ízes, érett barackokat vettünk, az édesítés akár ki is maradhat)
1 kiskanál barna rizsliszt

Elkészítés:
csupaszbarack.jpgMeghámozzuk a barackokat (én rajta szoktam hagyni a héját, egyrészt, mert szeretem, másrészről pedig gazdag rostokban, ami segíti az emésztést és a telítettségérzés kialakulását.

1 liter, kevés citromlével ízesített vízbe tesszük, majd hozzáadjuk a bort, ha szükséges édesítőszert, valamint egy kevés reszelt citromhéjat. Ezután magas lángon, 3 percig forraljuk. Kistányérban keverjük össze a lisztet és a joghurtot, sűrítsük be vele a leveset, majd forraljuk még 2 percet. Ezután kész is a finomság, amit akár hűtve, vagy melegen fogyasztunk, mindenképp fenséges. Díszíthetjük mentalevéllel és mandulaszirmokkal.


Sárgadinnye krémleves

Hozzávalók:
1kg érett sárgadinnye
5dl zsírszegény tej
175 gramm natúr joghurt
5 dkg pármai típusú sonka (pl. Feketeerdei sonka)
Kakukkfű
Őrölt szerecsendió
Őrölt bors

Elkészítés:
Szeljük ketté a sárgadinnyét, majd kanállal távolítsuk el a magokat és szedjük ki a dinnyehúst. Pár kocka dinnyét tegyünk félre, a többit turmixgépben turmixoljuk krémmé. Ezután adjunk hozzá egy kevés borsot, sót, kakukkfüvet, őrölt szerecsendiót. Alacsony lángon egy lábosban kezdjük el melegíteni, majd állandó keverés mellett öntsük fel tejjel. Ha kihűlt, keverjük bele a joghurtot is. Tegyük legalább 2 órára hűtőszekrénybe, hogy jól összeérjenek az ízek. Tálaláskor a tányérba helyezzük a sárgadinnyekockákat és a sonkát, majd felöntjük a krémlevessel. Egy kevés tökmagolajat is csurgathatunk a tetejére, remek ízkombinációt alkot a sárgadinnyével. A krémlevest tálalhatjuk akár a dinnyehéjban is. Így remek vendégváró finomság válik belőle.


Eperleves

Hozzávalók:

eper, vagy egyéb gyümölcs,
reszelt citromhéj,
natúr joghurt,
cukorhelyettesítésre, amit használtok, de ha édes a gyümölcs, ki is hagyható
Elkészítés
Összeturmixoljátok a hozzávalókat és kész is! (:


Cukkini leves

Cukkiniből ritkán készítenek leves. Nem ez a legelterjedtebb készítési módja, inkább grillezve, vagy rántva fogyasztjuk leggyakrabban.

Hozzávalók (4 főre):
0,5 kg cukkini,
4 ek. olívaolaj,
2 gerezd fokhagyma,
1 fej vöröshagyma,
6 dl csirkehúsleves,
só, bors (fehér),
1 csokor petrezselyem,
2 teáskanál citromlé

Elkészítés:

A cukkinit mossuk meg, majd vágjuk vékony szeletekre. A vöröshagymát megpucoljuk, majd vágjuk minél vékonyabb karikákra. A fokhagymát nyomón átnyomjuk. Egy lábasban felmelegítjük az olíva olajat, majd beletesszük a cukkini szeleteket, a vöröshagymát és a fokhagymát, amiket 2-3 percig pirítunk. Majd kevés vízzel felöntjük és 10-15 percen keresztül pároljuk. Felöntjük a húslével, majd a finomra vágott petrezselyemzöldet is a leveshez adjuk. Ízesítjük sóval, borssal. Ha a leves felforrt, még főzzük 15 percig. Amikor kész, hagyjuk kihűlni. Ha teljesen kihűlt, belekeverjük a citromlevet, és az egészet összeturmixoljuk. Melegen tálaljuk. Még finomabb, ha nyáron egy kis friss mentát is csempészünk bele.


 Gyömbéres eperleves fehérborral

Hozzávalók 3 főre:
125 ml száraz fehérbor
125 ml víz
13 g xilit
½ mokkáskanál friss reszelt vagy szárított gyömbér
7 db mentalevél
250 g eper (lehet fagyasztott is)
1 db vaníliarúd

Elkészítés:
A bort és a vizet lábosba öntjük, hozzátesszük az édesítőt, a félbe vágott vaníliarudat, a mentalevelet és a gyömbért. Melegítsük meg, de ne forrjon! Az epret kockázzuk fel fél cm-es db-okra. A felkockázott eprekre kanalazzuk az ízesített levet. Tegyük 1 órára hűtőbe. Hidegen tálaljuk.


 Rukkolás cukkini-krémleves

Hozzávalók 4 főre:
1 kg cukkini
2 ek. olíva olaj
1 fej finomra vágott vöröshagyma
maréknyi rukkola
600 ml zöldségalaplé vagy víz
10 dkg lágy kék sajt
1 ek. fenyőmag
300 ml 10%-os főzőtejszín
2 gerezd fokhagyma
só, bors

Elkészítés:
Egy lábosban felmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a vöröshagymát, amit megdinsztelünk. Hozzáadjuk a hámozott, szeletelt cukkinit, és a rukkolát. Sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt közepes hőmérsékleten főzzük 10 percig. Hozzáadjuk az alaplevet, majd 30 percig lefedve főzzük. Beletesszük a sajtot, majd turmixgépben vagy botmixerrel krémesítjük. Hozzáöntjük a tejszínt és melegítjük, amíg fel nem forr. Ekkor elzárjuk. Fenyőmaggal díszítjük. A jobb ízhatás kedvéért megpiríthatjuk a fenyőmagokat.

Adagonként kb. 400 kcal.


 Agavés eperkrém leves

Hozzávalók:
1 kg eper
5-6 evőkanál agave szirup
2 doboz natúr joghurt
1 vanília rúd
1 dl tej
2 dl zsírszegény tejszín
1-2 dl narancslé
A tetejére:
citromfű levelek
eper

Elkészítés:
Az epret megmossuk, megtisztítjuk. Minden hozzávalót turmixgépbe teszünk, és homogénre keverjük az egészet. Tálalásig hűtőben tartjuk, a végén citromfűvel, eperrel díszítjük.

Jó étvágyat! Használjuk ki, hogy végre terem, mert sajnos csak rövid ideig kapható igazán finom eper. Ha tudunk, fagyasszunk le belőle, vagy készítsünk lekvárt.

Az alábbi receptek hozzávalóiból 4 főnek való ételt készíthetsz. Ha csak magadnak készíted, akkor a hozzávalók mennyiségét oszd el 4-el, és a kapott mennyiséggel dolgozz.
Én személy szerint imádok kipróbálni újdonságokat, de azt nem szeretem, ha minden hozzávalóért speciális boltba kell rohangáljak. Olyan recepteket osztok most meg, amik különlegesek, de a hozzávalókat bármelyik nagyobb boltban beszerezheted.


Gyümölcsleves avokádóból

Avocado.jpg

Hozzávalók:
2 nagy avokádó
2 pohár húsleves, (akár húsleveskockából)

0,5 pohár natúr joghurt
Őrült koriander
1 kanál petrezselyem zöldje
Só, bors

Elkészítés:
Levágjuk az avokádó héját és kivesszük a magját. A belet összeturmixoljuk, közben hozzáöntjük a húslevest és a joghurtot, befűszerezzük. Hűtőben lehűtjük. Hidegen, petrezselyem zöldjével megszórva tálaljuk.