Micimackó kedvence, a méz

A méz télen előkerül a szekrényből, és amikor megfázunk, vagy csak lazítani akarunk, szívesen fogyasztjuk vele a teánkat vagy ízesítjük vele süteményeinket. Köztudomású, hogy egészséges és, hogy a méhek készítik, de mégis hogyan hat, hogyan készül? Erre keressük most a válaszokat!

A mézet minden korosztály imádja, nem hiába. A közös teázás, vagy a téli hidegben egy jó mézes tea felüdülés a testnek és a léleknek is.

A méz az elmúlt évszázadokig az egyetlen édesítő anyag volt. Sajnos, helyette ma már inkább a finomított cukrokat használjuk, amelyeknek semmilyen hasznos tápanyagtartalma nincs, pusztán üres kalória.

Hogyan készül a méz?

Először kellenek hozzá méhek. A növények, virágok nektárját kiszippantják és elszállítják a kaptárba, ott a raktáros méhek enzimekben gazdag mirigykivonatokkal dúsítják és kivonják belőle a víz nagy részét. Tehát a méz növényi és állati eredetű is.

A méz ízét, illatát, tápanyagszintjét és színét az határozza meg, hogy milyen növényről gyűjtötték.

Használat

Hazánkban a legkedveltebb az akácméz és a vegyes virágméz, de szerencsére még számos változatot megtalálunk a boltok kínálatában. Érdemes megkeresni a termelőket, mert tőlük jóval kedvezőbb áron juthatunk hozzá, és általában jobb minőségű termékeket is árulnak, mint amiket a szupermarketek polcain találunk.

Érdemes tudni, hogyha a méz becukrosodik, megkeményedik, jótékony hatásából nem veszít. Melegítés hatására újra folyékony állagú lesz. A méz sohasem romlik meg. Minél sűrűbb egyébként a méz, annál jobb minőségű, mert ilyenkor kevesebb a víztartalma és magasabb a beltartalmi értéke.

Ajándékként is szolgálhat, mivel remekül néz ki, ha magokkal (dióval, mandulával, tökmaggal) ízesítjük. Karácsonyi ajándékként is adhatjuk ismerőseinknek. Tegyük szép üvegekbe, a tetejét terítsük be egy szép anyagdarabbal, ezt kössük rá, és természetesen tegyünk bele kedvünk szerint magokat.

Ha netalántán megfáztunk, akkor mézes tea helyett érdemes inkább kifacsart, friss citromlevet összekeverni mézzel. Lehet, hogy elsőre érdekesen hangzik, de nagyon finom, még nassolni valónak is kiváló. Vigyázzunk azonban, nehogy a testsúlyunk essen áldozatul a betegség alatti kúránknak, mivel a méz energiatartalma, glikémiás indexe rendkívül magas.

Összetétele
15-18% víz
30-50% fruktóz
20-45% glükóz
1-10% szacharóz 1-5% nitrogén
0, 1-0,2% ásványi sók
0,1% savak

A mézben számos flavonoid található, ami antioxidáns, vagyis elpusztítja a szervezetben folyamatosan termelődő szabad gyököket, amik öregedést, egészségromlást okoznak.

Kutatások bebizonyították, hogy serkenti a szervezet antitesttermelését, ezzel is erősítve az immunrendszert.

Antibakteriális hatása közismert, de talán azt kevesen tudják, hogy elősegíti a sebek gyógyulását. Azért ne öntsük rá a sebre a mézet, legfeljebb horzsolásokat, felületi sebeket kenegessünk vele.

 

Kovács Judit
dietetikus