Mikulás zacskó

Csoki, csoki, csoki

Mik kerülhetnek még a csizmákba és a karácsonyfára?

Itt áll előttünk a mikulás és a karácsony. Ilyen tájban a hagyományos ajándék, délutáni nasi, nem más, mint a csoki. Sikerülhet-e megtörnünk a hagyományt egy jól célzott ötlettel, vagy ebben az évben is beborítja a lakást a gyermekünk által hazahozott mikuláscsomagok hada?

Mi is egy hagyományos mikulászacskó tartalma? Vegyük szépen sorra: egy biztos a csokimikulás (jobb esetben csoki, rosszabb esetben valami nugát), apró csokik, cukorkák, zizi, mogyoró. Na álljunk meg egy pillanatra, a mogyoró, nem is rossz. Kezdésnek megteszi.

Egészséges mikulászacskó

Tehát vegyük először is a jól bevált mogyorót. A mogyoró finom, ráadásul tele van hasznos zsírsavakkal, amik hozzájárulnak az ereink jó állapotának megőrzéséhez, az agy normál fejlődéséhez. Ugyanígy tehetünk a mikulászacskóba bármilyen olajos magvat. Mandulát, diót, pisztáciát. Arra figyeljünk csak, hogy ezeknek ne a sózott változatát vegyük.

Ha már mindenáron csokit szeretnénk adni, akkor ne az egész szupermarket-kínálatot próbáljuk meg belepréselni a szegény zacskóba, hanem válasszunk egy kisebb, minőségi, esetleg még magas kakaótartalommal is rendelkező mikulást és elégedjünk meg ennyivel, úgyis kap még a nagyitól, az iskolából és még sok másik helyről is.

Nyugodtan tehetünk bele kisebb ajándéktárgyakat is, nem csak az édességnek örülnek a gyerekek. A kisfiúknak tehetünk bele kisautót, figurákat abból a meséből, amit nagyon szeret, lányoknak pedig Barbi-ruhákat, plüssállatot, kulcstartót, nagyobbaknak esetleg mobildíszt. Ezek jól elrejthetőek a kis zacskóban is, és a sok finomság után biztosan örülni fognak ezeknek, az apróságoknak is.

A gyümölcsöket is nyugodtan bevethetjük. Egy kis mandarin, kisebb narancs, jól elfér és nagyon finom is. Nagyon jó ötlet az aszalt gyümölcsök felhasználása is. Ezeket ötletesen egy hurkapálcára feltűzdelhetjük, gyárthatunk belőlük figurákat, például emberkét, rénszarvast, hóembert, akár mikulást is. Ehhez csak egy ici-pici ügyesség és kreativitás kell. Ötletes, finom, ráadásul egészséges is.

Én személy szerint, nagy rajongója vagyok az adventi naptárnak. Imádom, hogy minden nap valamilyen meglepetésben lehet részem. Ajánlom, hogy a kisgyerekesek is vessék be. Készíthetünk szövetből kis zsákocskákat, vagy fűzzünk fel egy ágra aprócska zoknikat, ezekbe rejtsük el a napi meglepetéseket. Ezeknek sem kell édességnek lenniük, ne ragadjunk le ennél a megszokott dolognál. Rakjunk bele kis cetlit, amire egy meglepetés program van felírva, pl. ma elmegyünk egy játszóházba, vagy cirkuszba. Szervezzük meg előre, gondoljuk ki. Lehet írni olyat is, hogy ma elmegyünk egy játékboltba, és ott választhatsz egy játékot ennyi és ennyi összegkeretből.

A mikulást egyébként leszervezhetjük úgy is, ha ügyesek vagyunk, hogy megbeszéljük a rokonokkal, hogy azt a kis összeget, amit mikuláscsomagra költene, bedobják a közösbe, és egy nagyobb ajándékot kap a gyermek.

Bárhogy is döntünk, a gyermekünk biztosan örülni fog, hiszen a meglepetés a lényeg, és lehet, hogy csokidömping helyett mondjuk egy új korcsolyával nagyobb elragadtatást tudunk elérni.

A decembernek örömtelinek, készülődéssel telinek és családi programokban bővelkedő időszaknak kellene lennie. Engedjük szárnyalni kreativitásunkat, ne hagyjuk, hogy a rossz berögződések, hagyományok, és az ezzel járó habzsolások következményei elrontsák a szép ünnepeket, hiszen egészen más a lényeg.