Mindennapi folyadékunk

Szerencsére a Föld ama szegletén élünk, ahol nem ütközne akadályba az ajánlott folyadékbevitel elfogyasztása, sokan mégsem tesznek ennek eleget. Miért probléma ez, milyen praktikák léteznek, hogy több folyadék elfogyasztására bírjuk magunkat. A címet elolvasva, érthető, hogy mindenkiben felmerül a kérdés, hogy mégis mennyi az elég? A sportolás, az életmód, az életkor, az egészségi állapot mind – mind befolyásolja azt, hogy aktuálisan mennyi az optimális folyadékbevitel.

Egy felnőtt férfi esetében a testsúly 60%-át, egy felnőtt nő esetében a testsúly 50%-át, míg csecsemőknél a testsúly 75%-át teszi ki a szervezetükben előforduló víz. Ennek a mennyiségnek a 2/3-a a sejtek belsejében található, a maradék megoszlik az erek (vér) és a szövet közti folyadék között.

Fontos tudni, hogy amikor a szomjúság érzése megjelenik, a szervezet már jelentős vízveszteséget szenvedett, ezért a nap folyamán gyakran kis mennyiségeket célszerű fogyasztani a kiszáradás elkerülésének érdekében.

Sokan azt mondják, hogy nem igénylik a folyadékot és nehezükre esik akár 1 liternél több folyadékot inni. A napi kívánatos folyadékbevitel 1,5- 2 liter lenne. Ebbe nem tartozik bele pl. a leves. Ha melegebb idő van és a verejtékezés miatt nagyobb a vízvesztés, vagy ha sportolni voltunk, akkor szintén több víz távozott a szervezetből, mint általában, és ahhoz, hogy fenntartsuk az egyensúly, pótolnunk kell a veszteséget.

A legjobb, ha tiszta vizet iszunk. A tej, gyümölcslevek felesleges plusz energiát jelenthetnek, amit nem biztos, hogy felhasználunk, így hosszú távon elősegítik a túlsúly kialakulását.

Ha nem iszunk eleget, akkor fejfájás, fáradékonyság, fokozottabb éhségérzet, kedvtelenség léphet fel, amit bőrszárasság, korai ráncosodás kísér.

Ivásra bíró praktikák:
– A napi folyadék mennyiségét érdemes számszerűsítve fokozni. Mit is jelent ez? Tűzzük ki célul a 2 litert. Ha a poharunk 2 dl-es, akkor napi 10 pohár folyadékot kell meginnunk. Szoktam javasolni, hogy rakjunk a pohár mellé egy darab papírt és arra húzzunk egy strigulát, ha megittunk egy pohár folyadékot. A nap végén így pontosan összeszámolhatjuk a fogyasztásunkat. Gyerekeknél kérhetjük, hogy rajzoljon autót, vagy virágot, ha ivott.
– Emlékeztessünk magunkat, hogy innunk kell. Állítsuk be a telefonunk, vagy az óránk, hogy bizonyos rendszerességgel figyelmeztessen minket. Ilyenkor mindig igyunk.

 

Kovács Judit
dietetikus