Ötletes barackos receptek

osziba.jpgKellemes illatú, selymes tapintású friss gyümölcsök hihetetlen erővel hívogatnak a fákon, vagy a termelői pultokon. Lehet az a barack szőrös, „csupasz”, édes, finom, lédús húsával mindenképp elvarázsol. Már csak azt sajnáljuk, hogyha lement a szezon, 1 évet kell várni a következő érésig.

Gondoltuk volna, hogy az őszibarackunk Kínából származik? Pedig így igaz.
Számos jótékony tulajdonsággal büszkélkedhet. Amellett, hogy magas a víztartalma (így hatékonyan méregtelenít), magas az A-, C-vitamin tartalma. Gazdag szelénben és káliumban is. Alacsony a kalória tartalma, ezért diétákban tökéletesen használható az édességek kiváltására.

Őszibarackleves

Hozzávalók:
50 dkg őszibarack (érett)
1 citrom
2 dl száraz fehérbor (gyereknél kihagyható)
1 dl sűrűbb állagú natúr joghurt (tiszta szöveten egy éjszaka csöpögtessük le a boltban kapható natúr joghurtot)
Édesítőszer, vagy nyírfacukor (ha jó ízes, érett barackokat vettünk, az édesítés akár ki is maradhat)
1 kiskanál barna rizsliszt

Elkészítés:
csupaszbarack.jpgMeghámozzuk a barackokat (én rajta szoktam hagyni a héját, egyrészt, mert szeretem, másrészről pedig gazdag rostokban, ami segíti az emésztést és a telítettségérzés kialakulását. 1 liter citromlével ízesített vízbe tesszük, majd hozzáadjuk a bort, ha szükséges édesítőszert, egy kevés reszelt citromhéjat. Ezután magas lángon, forrástól számítva 3 percig forraljuk. Kistányérban keverjük össze a lisztet és a joghurtot, sűrítsük be vele a leveset, majd forraljuk még 2 percet. Ezután kész is a finomság, amit akár hűtve, vagy melegen fogyasztunk, mindenképp fenséges. Díszíthetjük mentalevéllel és mandulaszirmokkal.


Sertéscomb gyümölcsökkel

A sertéscomb a sertés azon része, amit a fogyókúrázó is nyugodt szívvel fogyaszthat, hiszen alig van zsírtartama, még is ízesebb, mint a csirkemell.

Hozzávalók: (3-4 személyre)
500 g sovány sertéscomb
Tökmagolaj
Fél teáskanál szárított oregánó
Kevés só, bors
1 szem meghámozott körte
1 szem hámozott őszibarack
2 evőkanál facsart citromlé
3 evőkanál friss mentalevél apróra vágva
1 teáskanál édes chiliszósz

Elkészítés:
Húsverővel verjük ki a hússzeleteket. Fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval. Pár csepp olajon teflonserpenyőben süsd a combokat 3 percig. A visszamaradt olajba rakd bele a körtét, az őszibarackot, a mentát, a chiliszószt és a citromlevet. Forrósítsd át a gyümölcsöket.
Tálaláskor a gyümölcsöket halmozd a hús tetejére. Krumplipürével, vagy rizzsel körítsük.
Tipp: Körte helyett használhatsz csak őszibarackot.


Őszibarackpép búzakorpával

Hozzávalók:
Fél kg őszibarack (nagyon érett)
1 citrom leve
3-4 evőkanál búzakorpa

Elkészítés:
Az őszibarackot hámozzuk meg, majd turmixgépben pürésítsük össze a citromlével. A pürébe tegyünk pár kanál búzakorpát. Tízóraira, vagy uzsonnára, vagy akár nassolnivaló helyett kitűnő csemege.
Tipp: Az őszibarack kitűnő orvossága a székrekedésnek, hát még, ha megtűzdeljük egy kevés búzakorpával. A korpa megduzzad víz hatására, és teltségérzetet okoz. Anyagcsere-gyorsító étel.

 

Kovács Judit
dietetikus