Receptötletek nyárra

dinnye.jpgHa egy szép nyári alkonyon vacsoraként vagy könnyű nyári ebédként szeretnél valami igazán finomat, különlegeset, de nem túl bonyolultat készíteni, akkor az alábbi receptek neked valóak. Engedd el a megszokottat, és próbálj ki új ízeket!

Az alábbi receptek hozzávalóiból 4 főnek való ételt készíthetsz. Ha csak magadnak készíted, akkor a hozzávalók mennyiségét oszd el 4-el, és a kapott mennyiséggel dolgozz. Én személy szerint imádok kipróbálni újdonságokat, de azt nem szeretem, ha minden hozzávalóért speciális boltba kell rohangáljak. Olyan recepteket osztok most meg, amik különlegesek, de a hozzávalókat bármelyik nagyobb boltban beszerezheted.

Avocado.jpgGyümölcsleves avokádóból

Hozzávalók:
2 nagy avokádó
2 pohár húsleves, (akár húsleveskockából)
0,5 pohár natúr joghurt
Őrült koriander
1 kanál petrezselyem zöldje
Só, bors

Elkészítés:
Levágjuk az avokádó héját és kivesszük a magját. A belet összeturmixoljuk, közben hozzáöntjük a húslevest és a joghurtot, befűszerezzük. Hűtőben lehűtjük. Hidegen, petrezselyem zöldjével megszórva tálaljuk.


Narancs és zöldcitromlében pácolt csirke

Hozzávalók:
1 csirke
1 kanál chili
1 kanál pirospaprika
2 kávéskanál őrölt kömény
1 narancs leve é héja
3 zöldcitrom leve
Csipetnyi xilit
8-10 gerezd fokhagyma
1 csokor friss koriander
2-3 kanál olívaolaj
50 ml tequila
Só, bors

Elkészítése:
Megmossuk, megtöröljük a csirkét és feldaraboljuk. Elkészítjük a pácot: amihez összekeverjük a chilit, a pirospaprikát, az őrölt köményt, a narancs kifacsart levét, és a lereszelt héját, a zöldcitrom levét, a csipetnyi xilitet, az apróra vágott fokhagymát, és a koriandert, az olajat, és végül a tequilát, a sót, és a borsot. A pácot ráöntjük a csirke darabokra, és 24 órára hűtőbe tesszük.
Másnap kivesszük a pácból, megtörölgetjük papírtörlővel, és 200 fokon 40 percig sütjük. Akkor sült készre a csirke, ha megszúrjuk és a kifolyó szaft átlátszó.

Ha alkoholban pácoljuk, akkor nagyon porhanyós lesz a hús. Én grillezéshez is alkalmazom ezt a trükköt. A kedvencem a barackpálinkával érlelt csirkemell.


lazac_1.jpgLazac spenóttal

Hozzávalók:
80 dkg lazac
20 dkg spenót
1 dkg tengeri só
100 ml olívaolaj
2 dkg vaj
1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
Balzsamecet

Elkészítése:
A spenótot a vajon megfonnyasztjuk a szétzúzott fokhagymával, sóval, és borssal együtt, végül hozzáadjuk az hagymát. A halat besózzuk, olajjal megöntözzük, és 70 fokos sütőben 1 órát sütjük. Tényárra tesszük a spenótot, és ráhelyezzük a halat.
Olívaolajjal és balzsamecettel megcsepegtetjük.


Szicíliai brokkoli

Hozzávalók:
2 kis fej brokkoli
1 fej vöröshagyma
1 nagy póréhagyma
2 evőkanál vágott petrezselyem
12 db szardella, vagy olajos fűszeres hering
1 pohár száraz fehérbor
1-2 evőkanál olívaolaj
Só, bors

Elkészítése:
Brokkolit rózsáira szedjük. A póréhagymát csíkokra, a vöröshagymát apróra vágjuk. Jénai tálat kikenünk olajjal, és rátesszük rétegesen (minden réteget megsózva, borsozva): a fele brokkolit, a fele póréhagymát, a vöröshagymának a felét és a fele szardellát. Felöntjük a borral, megszórjuk petrezselyemmel, és betakarjuk a többi összetevővel rétegezve. Betakarjuk alufóliával, majdnem készre sütve ráöntjük a fehérbort és 180o C-on tovább sütjük.


Hűsítő gyümölcsital (6 személyre) 144056.jpg

Hozzávalók:
1 közepes görögdinnye
1 zöldcitrom (lime)
4 narancs
20 dkg földieper
1 liter ásványvíz

Elkészítés:
A narancsot, és a zöldcitromot meghámozzuk, dinnyét felkockázzuk, és a gyümölcsöket kimagozzuk. A gyümölcsdarabokat összekeverjük, hozzáadjuk az ásványvizet és kancsóban jégkockával jól lehűtve tálaljuk.

Remélem elnyeri a tetszéseteket valamelyik recept!
Jó étvágyat!

 

Kovács Judit
dietetikus