Saláták

Sajtos sárgadinnye sali

Hozzávalók:
Sárgadinnye
Paradicsom
Uborka
Füstölt sajt, vagy valamilyen aromás sajt (akár penészes sajt is lehet)
Mentalevél

Öntethez: 1 ek nyírfacukor, 1 ek balzsamecet, só, bors, 3 ek olívaolaj

Elkészítés:
Öntet: Kevés vízben feloldjuk az édesítőszert vagy a nyírfacukrot, majd hozzáöntjük a balzsamecetet. Beízesítjük, majd állandó kevergetés mellett beledolgozzuk az olívaolajat.
A többi alapanyagot megpucoljuk, felkockázzuk, és rétegezve egy nagy tálba tesszük. Meglocsoljuk az öntettel, majd hagyjuk pár órára a hűtőszekrényben. Keverhetünk közé olajas magvat is, például diót vagy mandulát.


Spenótos-céklás saláta

Hozzávalók:

4 kis főtt cékla,
15 dkg spenót,
10 dkg koktélparadicsom,Ű
2 ek vörösbor ecet,
fél tk Dijoni mustár,
olívaolaj, fél tk méz


Elkészítés
:
A céklát felszeleteljük, leöntjük 1 kanál ecettel, megsózzuk, borsozzuk. 15 percig pácolni hagyjuk. A paradicsomokat kettévágjuk. Egy salátástálat kibélelünk a spenótlevelekkel majd hozzáadjuk a céklát és a paradicsomot. A maradék ecetet elkeverjük az olajjal és a mézzel. Tálalás előtt leöntjük a salátát vele.


Almás- retek sali

Hozzávalók:
35 dkg tavaszi retek
2 db savanykás alma
20 dkg kígyóuborka
4,5-5 dl natúr joghurt
1 ek. light majonéz
1 kávéskanál mustár
1 ek. finomra vágott kapor
1 ek. ecet
1 csipet nyírfacukor vagy kávéskanálnyi agavé szirup
só, bors

Elkészítés:
A natúr joghurtból, majonézből, mustárból, kaporból, nyírfacukorral, ecettel, sóval, borssal elkeverve saláta öntetet készítünk. Ráöntjük a lereszelt zöldségek keverékére.


Köles saláta retekkel, grillezett sajtszeletekkel

 Hozzávalók 2 főre:
10 dkg köles
1 csokor hónapos retek

Az öntethez:
1 db újhagyma
4 kicsi ecetes uborka
3 ek. kefir
1 teáskanál light majonéz
fél citrom
agavé szirup
fél dl száraz fehérbor
kemény kecskesajt

Elkészítés:
A kölest a rizshez hasonlóan kb. 10 perc alatt készre főzzük, kihűtjük. Hozzákockázunk 1 csokor retket. Az újhagymát és az uborkát apróra vágjuk, összekeverjük a majonézzel, a kefirrel, fél citrom levével, 2 csepp agavé sziruppal és a borral. Beleforgatjuk a kölest és a retket, fél órára hűtőbe tesszük. A sajtot tapadásmentes edénybe tesszük, vagy grillezőn enyhén megpirítjuk, majd a hideg köles saláta tetejére halmozzuk tálaláskor.


Bab salsa

Hozzávalók 2 főre:
200 g konzerv bab lecsepegtetve
2 piros húsú paprika
1 avokádó kockákra vágva
2 újhagyma karikákra vágva
1 citrom leve
maréknyi koriander felaprítva

Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a babot, a paprikát, az avokádót és az újhagymát. Fűszerezzük (mi bazsalikomot és oregánót tettünk rá), majd locsoljuk meg a citrom levével. A fűszeres csirkével ettük. Együtt adagonként kb. 500 kcal.


Spenótos céklasaláta fetával

Hozzávalók 10 főre:
200 g bébispenót
500 g főtt cékla
400 g morzsolt feta
csokornyi mentalevés aprítva
1 csomó újhagyma vékonyan felkarikázva
2 chili

Öntethez:
2 ek olaj
3 ek. agave szirup
5 ek. citromlé
1 ek. mustár

Elkészítés:
A spenótleveleket egy nagy tálba szórjuk. Ráhelyezzük a csíkokra vágott céklát. Rászórjuk a morzsolt fetát, a mentát, az újhagymát és a chilit. Az öntethez az összetevőket összekeverjük, sózzuk. A salátára csorgatjuk. Adagonként kb. 150 kcal.