Sütőtök, és ami benne van

Pár napja volt Halloween, amikor is a nyugatabbra fekvő országokból (elsősorban Amerikából) átvett hagyományok alapján, ma már Magyarországon is sokan készítenek tökből faragott töklámpásokat, amikkel az emberek az ablakaikat, kertjüket díszítik. Ismerjük el, tényleg nagyon jópofák, ahogy néznek felénk, bennük egy világító gyertyával. De nemcsak a töklámpások idejét éljük, hanem a sütőtök evés szezonját is. Az biztos, hogy egy tápláló étek, de tud ennél többet is?

Ahogy a dér megcsípi a sütőtököt, kezdetét veszi a délutáni, esti sütőtök sütések ideje. Szerencsére, ma már egyre közkedveltebb a főételekben való felhasználása is. Gondoljuk csak egy sütőtökkrémlevesre. De manapság már köretként, húsok mellé is előszeretettel ajánlják. Találtam egy kitűnő receptet Béres Alexandra: Ízek a paradicsomból című könyvében, amit meg is osztok veletek.

Csirkemellsteak paprikás- citromos salsával, fűszeres sütőtökkel

Hozzávalók:
2 csirkemellfilé
2 evőkanál olívaolaj
1 citrom leve
1 kiskanál reszelt narancshéj
1 narancs leve
4 gerezd fokhagyma
Paprikás-citromos salsa
Bors

Fűszeres sütőtökkockához:
1 kisméretű kanadai tök
Szerecsendió
1 evőkanál margarin

Elkészítés:
A páchoz egy kis edényben összekeverjük az olajat, a citromlevet, a narancshéjat, a narancslevet, kevés sót, borsot és a zúzott fokhagymát. A csirkét 8 vékony szeletre vágjuk. A páclevet a csirkére öntjük, majd zacskóba zárjuk, és a hűtőben 2-4 órát érleljük. Gyakran mozgassuk, hogy a páclé alaposan átjárja a rostokat. Süthetjük grillen, faszénen, lávakövön vagy rácsozott serpenyőben, közepes lángon. 10-15 percig az egyik, 10 percig a másik oldalát grillezzük, míg megpirul. A grillezés első 3 percében többször beecseteljük a páclével. A csirkemellsteaket paprikás-citromos salsával és a fűszeres sütőtökkockával tálaljuk.

A tököt meghámozzuk, kockára vágjuk, és a margarinon, saját gőzében pároljuk. Sóval és szerecsendióval fűszerezzük, és köretként a hús mellé tálaljuk.

Paprikás- citromos salsához:
1 citrom
1 piros kaliforniai paprika
5 paradicsom
1 csomag újhagyma
1 evőkanál balzsamecet
1 csomag friss bazsalikom (15 levél)
1 csomag petrezselyem
1 teáskanál őrölt római kömény
2 evőkanál olívaolaj
1 csomag friss koriander vagy 1 evőkanál őrölt bors

A citromot meghámozzuk, belső, fehér héját is eltávolítjuk, húsát apró kockára vágjuk. A paradicsomok alján x alakban apró metszést teszünk, forrásban lévő vízbe mártjuk, majd kivesszük, és lehúzzuk a héját. A kaliforniai paprikát és a paradicsom húsát is apróra vágjuk, az újhagymát vékonyra szeleteljük. A zöldségeket összekeverjük a balzsamecettel, az olívaolajjal, a frissen felvágott bazsalikommal és a petrezselyemmel, végül sóval, borssal, korianderrel és római köménnyel ízesítjük. Tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.

Ez a remek zöldség nemcsak finom és bármilyen ételnek, legyen az sós, vagy édes kiváló kiegészítője, hanem rengeteg fontos vitamint és ásványianyagot is tartalmaz. Rendkívül gazdag káliumban, A- vitaminban és béta-karotinba. Erősíti a szemet és jótékony a szívnek, ennek már eleve jó oknak kellene lennie, hogy legalább ilyenkor rendszeresen fogyasszuk, de az, hogy segítségével elkerülhetjük a magas vérnyomást, vagy csökkenthetjük magas vérnyomásunkat már rendíthetetlen indok. Alacsony az energiatartalma, de nagyon jól telít, ezért diétákba is jól beilleszthető.

 

Kovács Judit
dietetikus