Télen-nyáron retek

A reteknek számos fajtáját ismerhetjük, mégis talán a legkedveltebb a kicsi, piros színű hónapos retek. Mindegyik évszakban kapható valamelyik fajtája. Ez a zöldség az első, mely friss mivoltából adódóan megörvendeztet minket a hosszú téli hónapok, és a külföldi zöldségek után. Már ezért is imádjuk, de ezen kívül még számos okunk van rá!

A retek Kelet-Ázsiából származik. Az első, ezt a remek zöldséget említő receptek kínai nyelven íródtak. Beláthatjuk, nem most kezdte fényűző pályafutását a retek. Amennyire örülünk neki ilyenkor áprilisban, valahogy annyira háttérbe szorul később, amikor megjelennek „vetélytársai”. Pedig rendkívül széleskörűen hasznosítható, nagyon aromás, enyhén kesernyés-csípős zöldségről van szó, mely igazán jól illik a legtöbb salátába, vagy a reggeli/esti szendvicsünk mellé. Ha már szendvicset említünk, akkor had hívjam fel a figyelmet arra a tényre, hogy mennyire nagy előnye a reteknek, hogy nem áztatja el a kenyerünket, ha a két szelet közé tesszük és akár szállítjuk. Nagy előny.

De azon kívül, hogy jól hasznosítható szendvicsekben, még nem ér véget a retek előnyeinek sora, hiszen számos jótékony tulajdonsággal is rendelkezik. Kéntartalmú vegyületeket tartalmaz. Ez adja csípős ízét is. Az a kéntartalom az epetermelést fokozza, így segíti az emésztést. Aki epekőre hajlamos, mert esetleg volt már, vagy a családban többeknél volt vele probléma, annak mindenképpen érdemes rendszeresen fogyasztania, mert ezzel megelőzhető az epekő kialakulása, hiszen nem hagyja pangani az epefolyadékot az epehólyagban. Ha epekövünk van, akkor viszont ajánlatos kerülni, mert súlyos görcsöket okozhat.

A retek elsősorban B1-és C-vitamin tartalmaz. A leveleknek is magas a tápanyagtartalmuk, de ezt kevesen fogyasztják, pedig érdemes lenne. Bele lehet főzni levesbe, vagy petrezselyemszerűen belerakni ételekbe. Magas a folsavtartalma. Talán, ha nem is sokszor, de biztos mindenki találkozott már a következő mondással: „reggel méreg, délben étek, este orvosság”. Mit is jelent ez? A kéntartalmú vegyületek hatására utal. A reggel éhgyomorra elfogyasztott retek irritálhatja gyomrot, ami kellemetlen érzést okoz.

A ‘RECEPTEK’ fül alatt találtok retekkel készült ételrecepteket.

 

Kovács Judit
dietetikus