Jön a tél. És nem csak a hideg időt hozza magával, hanem azt is, hogy a zöldségek vitamintartalma, íze sajnos már közel sem hasonlít a nyáron tapasztalthoz. Mégis mit tehetünk, ha egészségeset és finomat szeretnénk enni, és közben erősíteni a szervezetünket, hogy ne érjen utol minket egy megfázás se?
A legtökéletesebb megoldás a csíra. Akinek nincs ideje, készen megveheti a legtöbb boltban is, de akár mi is csíráztathatunk. Otthon csíráztatni olcsó dolog, és mindig van friss „zöldség” a szendvicsbe.
Nézzük meg, miért is jó a csíra?
A csírából kevés is elég, mivel nagyon magas a vitamin és ásványianyag tartalma. Kalóriatartalma alig van, így bármennyit ehetsz belőle, bűntudat mentesen! 🙂
Sokféle növényt csíráztathatunk. Minden növény csírája más ízt, aromát hordoz, így megtalálhatja mindenki azt, ami neki a legjobban tetszik. Egy szendvicsben, salátában szinte észrevehetetlen, így aki esetlegesen ódzkodik, azt is megnyugtatom, hogy így próbálja ki egyszer.
Egy pici darabban annyi ásványi anyagot, vitamint és egyéb jótékony anyagot találsz, mint egy kifejlett növényben. Érdekes, ugye? Gondolj bele, hogy egy csipetnyivel is akár, már milyen jót tettél a testednek!
Ha biztosra akarsz menni, akkor a napi étkezésedbe iktass be 2-3 evőkanálnyit. Ennyivel már biztosíthatod a tested napi vitamin-, és ásványianyag szükségletét. Ráadásul könnyen hasznosuló formában tartalmazza őket, így nagy arányban fel is szívódnak.
Az én személyes kedvencem a búzacsíra, mert semleges íze, mind a sós, mind az édes dolgokhoz jól illik. Zöldség és gyümölcssalátákba is nagyon finom, de ezt akár magában is eleszegetem. Aki a pikánsabb ízeket szereti, a retek, vagy hagymacsíra biztosan ízleni fog.
A csírákat ne melegítsük, főzzük, csupán az ételkészítés végén tegyük bele az ételbe. Krémlevesekbe remek levesbetétet jelenthetnek.
Hatóanyagaik segítik a szervezet méregtelenítését, erősítik az immunrendszert. Azt hiszem, hogy hideg, megfázásos időben nincs is jobb egy ilyen ételnél, ami ráadásul friss, finom és változatos lehet, ha variáljuk.
Mik a legkedveltebb csírák? A búzacsíra, a brokkolicsíra, a retekcsíra, a hagymacsíra, a mungobabcsíra, a lucernacsíra.
Ha nem mi csíráztatunk, hanem készen vesszük, akkor lehet, hogy elsőre picit drágának tűnik, de a tél előrehaladtával a paradicsom, a paprika jóval drágább, így akár spórolhatunk is vele.
Csíráztatás menete:
1. Már a legtöbb boltban beszerezhetünk csíráztatásra szánt magokat. Én azt javaslom, mindenképpen vegyük meg a bio, vegyszermentes magot!
2. Vegyünk csíráztató edényt. Ebben áztassuk a magvakat 4-12 órán át langyos vízben. Sötétebb helyiségben tegyük mindezt!
3. Ha a mag héja már megpuhult, helyezzük nedves papírtörlőre, és fedjük le szinté nedves papírtörlővel, hogy viszonylag sötétben legyen.
4. Az edényt tisztítsuk le minden nap. Így biztosíthatjuk a kórokozók távol tartását és a magok penészedését is elkerülhetjük.
5. Ha kihajt a mag, akkor tegyük napfényesebb helyre, hogy minél hamarabb kifejlődhessen a csíranövényünk.
6. A csírákat fejlettségi fokuktól függően, illetve ízlés szerint 2-10 nap múltán szüretelhetjük!
Nagyon egyszerűen elkészíthető, ráadásul a gyerekek is imádják! Sokszor hallom szülőktől, hogy a gyerek nem szereti ezt meg ezt a zöldséget. Egy kóstolás után a csíra garantált siker, főleg szendvicsben.
A lucernacsíra szaponinokat tartalmaz, mely megköti a koleszterint és megakadályozza, hogy felszívódjon. A brokkolicsíra jó a rák megelőzésére, a búzacsírának magas a tápanyagtartalma, segít erősíteni a szervezetet. A jótékony tulajdonságaik sora szinte végtelen. Kevés dologról mondható el ez, úgyhogy éljünk velük!
Ráadásul egy recept, a télen nagyon kedvelt savanyú káposztával!
Búzacsírás káposztasaláta
Hozzávalók (4 személyre):
30 dkg savanyú káposzta
15 dkg tisztított alma
2 dkg mazsola
2 dkg búzacsíra
1 dkg xilit
citromfű
köménymag
Csavarjuk ki a káposztából a levet, majd keverjük össze a vékony csíkokra összevágott almával (reszelőn reszeld le a nagyobb lyukon!), a megmosott, rövid ideig vízbe áztatott mazsolával, a búzacsíra felével, valamint az ízlés szerint adagolt fűszerekkel. A xilitet kevés káposztalében oldjuk fel, s ezzel locsoljuk meg a salátát. Egy órán át hagyjuk állni hűvös helyen, s tálaláskor szórjuk rá a maradék búzacsírát.
Kovács Judit
dietetikus
(Az eredeti cikk elérhető a következő linkre kattintva: http://www.beresalexandra.hu/hirek/teli_vitaminbomba_a_csira)