Tények és tévhitek a pangasiusról

Minden létező hírcsatornán egyre többet hallhatunk/olvashatunk a pangasiusról (magyar nevén: cápaharcsa) terjedő rémhírekről. Mivel ennek a halnak Magyarországra jutásáért én is felelős vagyok, úgy gondolom itt az idő, hogy tiszta vizet öntsek a pohárba.

A botrány akkor indult Európában, amikor a német piacon a pangasius sikerét próbálta letörni két újságíró, akik készítettek egy dokumentumfilmet, teljesen elferdítve a valóságot (Die Pangasius-Lüge). Ezt az ötletet másolva, idén Karácsony előtt Magyarországon erőteljesen kampányoltak a pangasius ellen, pedig a hatóság folyamatosan ellenőrzi a terméket, évek óta. Gondoljunk bele, micsoda presztízsveszteség lenne a magyar hatóságnak és az összes EU-s ország hatóságainak, ha egy általuk évek óta rendszeresen ellenőrzött és bevizsgált termékről kiderülne, hogy ártalmas az egészségre! Ugye mindenki számára világos, hogy ez teljesen valószerűtlen?

Itt még megemlíteném, hogy az egyik kereskedelmi rádió reggeli műsorában is téma volt a pangasius, melyben a műsorvezetők hiába terelték negatív irányba a szót. Mintát vettek egy áruházban, mely az SGS által került bevizsgálásra, ami a világ vezető minőség-ellenőrző, vizsgáló és tanúsító szervezete. Az eredmények természetesen jók lettek, melyet az SGS egyik szakembere ismertetett élő adásban.

Valóban a Mekong Delta szigetein, mesterséges tavakban tenyésztik a pangasiust, és táppal etetik, mint minden tenyésztett halat, csak úgy, mint Magyarországon pl. a pontyot, afrikai harcsát. Bátran mondhatom, hogy sokkal jobb körülmények között élnek, mint a tenyésztett csirkék vagy a sertések, mely utóbbinak az ürülékével számos esetben etetik itthon a pontyot. Csakis ellenőrzött tenyészetekből származó halat hozunk be Magyarországra, EU-s engedélyszámmal rendelkező üzemekből, melyek az összes EU által előírt szabálynak megfelelnek – ezen feltételek nélkül nem is exportálhatnának az EU-ba. Mielőtt bármelyikkel szerződést köt cégünk, a szabályok betartását személyesen ellenőrizzük!

A termék útja abszolút követhető, mely kb. 5 hétig tart a konténer bepakolásától az importőrhöz érkezésig. Minden egyes konténert az elhajózás előtt a vietnámi hatóságok vizsgálnak. Például a hozzáadott technológiai víz mennyiségét (a jégréteg a hal oxidációját hivatott meggátolni, hogy ne avasodjon a hal húsa-ennek mértéke szintén az EU által van meghatározva), vegyi anyag tartalmat ellenőriznek és mikrobiológiai vizsgálatot is végeznek. Még szintén az elhajózás előtt az érkeztető német kikötői hatóság és a magyar hatóság is értesítést kap az áru érkezéséről, mely procedúra egy zárt internetes rendszeren keresztül történik a hatóságok között. Tehát az áruról már akkor értesül a magyar hatóság, amikor az még hazánkba sem érkezett. A vietnámi hatóság által kiállított hivatalos dokumentumokkal indulhatnak el a konténerek és a hűtőlánc megszakítása nélkül érkeznek a németországi kikötőkbe, ahol újból állatorvos ellenőrzi a terméket. Ha a német állatorvos bármilyen kifogást talál, be sem engedi az EU-ba a terméket és nemzetközi riasztást ad ki az összes hatóság felé. Továbbá, szintén végig hűtve, vonaton érkezik a konténer Magyarországra, ahol a megyei állatorvos rendszeresen mintát vesz belőle és később, az áruházláncokban az egész országra kiterjedően a hatóságok ellenőrzik a terméket. Sok év alatt az összes vizsgálat eredménye negatív lett, ami szintén a termék megbízhatóságát bizonyítja.

A termék megfelel minden EU által előírt szabálynak, tehát aki szereti az ízét, fogyassza bátran, nem véletlen, hogy rengeteg magyar étteremben a séfek is előszeretettel készítenek ételeket ebből a halfiléből. Szomorú, hogy azok, akik sajnos nem engedhetik meg a lazac fogyasztását, végre mégis táplálkozhatnának egy picit egészségesebben, de az emberek tájékozatlanságát kihasználva más halat forgalmazók vagy tenyésztők – ahelyett, hogy a saját terméküket reklámoznák -, egy másik lejáratására helyezik a hangsúlyt.

A származást, a hűtési lánc meglétét igazoló dokumentumokat és a vizsgálati eredményeket bármikor, bárki kérésére szabadon bemutatjuk.

 

Glász Krisztina
Hering-Trade Kft.